Bosch project genomineerd voor Appeltje van Oranje


Foto:

Bosch project genomineerd voor Appeltje van Oranje

DEN BOSCH - Het project Stoppen doe je zelf, maar niet alleen van het Bossche Ismes Huis is een van de Brabantse genomineerden voor een Appeltje van Oranje. Die prijzen worden jaarlijks uitgedeeld door het Oranje Fonds aan een maatschappelijk project. Vanaf maandag kan het publiek stemmen op de genomineerden.

Stoppen doe je zelf, maar niet alleen. Dat is het motto van stichting Ismes. De organisatie helpt de herstellende verslaafde bij de opbouw van zijn leven. Het zogenoemde Ismes Huis is, voor mensen die klaar zijn met een behandeling in een kliniek, een fijne plek om verder te werken aan hun herstel. Vrijwilligers helpen hen om weer op een positieve manier deel te nemen aan de maatschappij. Zij voelen mensen met een verslaving perfect aan, omdat ze zelf een verslavingsachtergrond hebben. Ze weten hoe het is om te moeten herstellen.

Steun voor naasten
In het inloophuis kunnen de bezoekers binnenkomen voor een praatje, meedoen met workshops en er zijn maatjes die individuele hulp bieden. De ervaringsdeskundigen steunen ook naasten van de verslaafden in het omgaan met hun partner, kind, werknemer of kennis.

Stoppen doe je zelf, maar niet alleen is een van de vijf Brabantse genomineerden. Andere projecten zijn Join Us uit Veghel, Eagle Shelter uit Dongen, Zorg om Boer en Tuinder uit Beugen en Een nieuw leven – nieuwe schoenen uit Helmond. Stemmen op een van die projecten kan tot 20 januari via stem.oranjefonds.nl. Het project dat de meeste stemmen in de wacht weet te slepen, gaat direct door naar de laatste tien genomineerden. En ook de stemmers maken kans op een prijs: er wordt een bedrag van 2.000 euro verloot om een sociaal project naar keuze mee te steunen. Er zijn in totaal veertig projecten uit heel Nederland in de race voor de Appeltjes van Oranje. 

Het thema van de Appeltjes van Oranje is dit jaar Mentale Kracht. Dat betekent dat de prijzen in 2021 gaan naar projecten die ervoor zorgen dat mensen met psychische problemen volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan mensen die kampen met een burn-out, paniekaanvallen, dwangneuroses of eetstoornissen. Voor hen is het niet altijd gemakkelijk om mee te doen. Daarom is het van onschatbare waarde dat vrijwilligers er voor hen zijn. De kanshebbers zetten zich hier, ieder op een eigen manier, hard voor in.

Enorm verschil
Alle projecten die kans maken op een Appeltje van Oranje maken een enorm verschil in het leven van veel mensen. Dat is al een bijzondere prestatie op zich, maar er zijn slechts drie Appeltjes van Oranje te vergeven. Van de veertig kanshebbers blijven er tien genomineerde projecten over. Het project met de meeste stemmen kwalificeert zich hier automatisch voor. De overige projecten houden eind januari tijdens een landelijke online selectiedag een pitch voor een jury, die de negen andere genomineerden selecteert. Uit deze tien worden in het voorjaar de drie winnaars gekozen.

Koningin Máxima
De prijzen worden in mei uitgereikt door Koningin Máxima, de beschermvrouwe van het Oranje Fonds. De drie winnaars ontvangen een bronzen beeldje, gemaakt door Prinses Beatrix, en een geldbedrag van 15.000 euro.

Oranje Fonds
Het Oranje Fonds bouwt aan een sociale samenleving, waar mensen er voor elkaar zijn en iedereen mee kan doen. Daarom mobiliseert, versterkt en ondersteunt het zoveel mogelijk mensen en organisaties die zorgen dat niemand er alleen voor staat. De steun bestaat uit kennis, netwerk, geld, tijd, aandacht en erkenning. Het Fonds kan dit doen dankzij o.a. de Nationale Postcode Loterij, de Nederlandse Loterij, Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding