Hoe voorkom je dat je meegetrokken wordt in de financiële problemen van een klant? [aangeboden door De Voordeligste Deurwaarder]


Foto:
aangeboden door De Voordeligste Deurwaarder

Hoe voorkom je dat je meegetrokken wordt in de financiële problemen van een klant?

De coronacrisis heeft er bij veel bedrijven flink ingehakt. Menig onderneming is gedurende de afgelopen driekwartjaar al failliet gegaan. Het gevolg is dat er daardoor schulden zijn ontstaan. Daardoor kan er weer een domino-effect ontstaan, omdat bedrijven die wel overeind zijn gebleven geconfronteerd worden met facturen die niet betaald worden en daardoor zelf in de financiële problemen raken. Wat kun je als ondernemer nu doen als je geconfronteerd wordt met facturen die niet betaald worden? Of met andere woorden: hoe kun je voorkomen dat je als ondernemer zelf meegetrokken wordt in andermans financiële problemen?

Dagvaarding betekenen

In sommige gevallen kun je zelfs een gerechtelijke procedure starten om toch betaling af te dwingen bij de partij die jouw geld schuldig is. Hiervoor kun je een dagvaarding opstellen, waarin beschreven moet worden waarom jij als schuldeiser van mening bent dat de schuldenaar in kwestie zijn rekening(en) moet beteken. Zo’n dagvaarding mag enkel door een gerechtsdeurwaarder betekend worden. Hierbij kan Jurgen Zuurman van De Voordeligste Deurwaarder, gevestigd in Den Bosch, van dienst zijn. Een dagvaarding is wel een heftig middel. De gedaagde partij moet zich vanaf het moment van het betekenen van de dagvaarding gaan verweren tegen en reageren op jouw vordering. Wanneer deze de dagvaarding weggooit of naast zich neerlegt, wordt hij bijna altijd automatisch veroordeeld tot betaling van de proceskosten én het bedrag van jouw vordering in de dagvaarding.

Deurwaarder

Maar wat nu als jouw schuldenaar weigert te betalen? Dan kan een deurwaarder ingeschakeld worden om het gevorderde bedrag te incasseren. Een deurwaarder heeft als openbaar ambtenaar namelijk als enige de wettelijke bevoegdheden om betaling af te dwingen. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een incassobureau. De deurwaarder mag bij veroordeling van de schuldenaar door een rechter beslag leggen op diens vermogen, inkomen, en roerende of onroerende zaken. Hierdoor kan het verschuldigde bedrag vaak alsnog voldaan worden. In het geval van huurachterstanden kan de deurwaarder zelfs ook nog tot ontruiming van het gehuurde pand overgaan, waarbij de huurder dus op straat gezet wordt.

Niets van dit alles is natuurlijk een prettige of wenselijke situatie. Het kost veel tijd en energie en het is natuurlijk dodelijk voor onderlinge relaties. Maar het is goed om te weten dat er voor ondernemers met openstaande facturen bij klanten wel mogelijkheden zijn om toch nog betaald te krijgen. Hopelijk komt dat dan op tijd om een faillissement van diens eigen bedrijf te voorkomen.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden








Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding