Bodycams geven boa's veiliger gevoel, wens voor wapenstok blijft


<p>Voorbeeld van een boa met bodycam.</p>

Voorbeeld van een boa met bodycam.

(Foto: )

Bodycams geven boa's veiliger gevoel, wens voor wapenstok blijft

DEN BOSCH - Bossche buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan sinds oktober met een bodycam de starten op. Die op het lijf bevestigde camera filmt de omgeving en situaties waarin de boa’s aan het werk zijn. Volgens de gemeente ‘s-Hertogenbosch geven die camera’s de boa’s een iets veiliger gevoel.

De gemeente ‘s-Hertogenbosch laat weten dat de bodycams tot nu zeventien keer een opname gemaakt van een situatie waarin de sfeer agressief werd. “De boa’s geven aan dat het gevoel van veiligheid iets is verbeterd door het gebruik van de bodycams”, aldus de gemeente. 

Wel proef, geen wapenstok
Behalve bodycams leeft bij de gemeente ‘s-Hertogenbosch ook de wens om de boa’s uit te rusten met een wapenstok. Daarmee wilde ‘s-Hertogenbosch vorig jaar een proef doen. Maar die is afgewezen en de bevoegdheid om een wapenstok te dragen is ingetrokken. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid is zelf een proef begonnen met wapenstokken bij boa’s en heeft de gemeente ‘s-Hertogenbosch gevraagd om daaraan mee te doen. Maar niet om te kijken hoe de Bossche boa’s met een wapenstok omgaan. In deze proef kregen ‘onze’ boa’s juist geen wapenstok, om als vergelijkingsmateriaal te dienen tegenover gemeentes met bewapende boa’s.

Voor die opzet bedankt de gemeente: “Dit zou betekenen dat onze boa’s tenminste nog een jaar langer geen wapenstok dragen.” Voor de gemeente ‘s-Hertogenbosch blijft het doel om opnieuw de bevoegdheid te krijgen voor het dragen van de korte wapenstok. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding