Willem Twee kunstruimte eert overleden kunstenaar Jan de Bie


Foto:

Willem Twee kunstruimte eert overleden kunstenaar Jan de Bie

DEN BOSCH - De Bossche beeldend kunstenaar Jan de Bie (1946) is op de eerste dag van het nieuwe jaar overleden. Bij Willem Twee gaan ze hem missen, schrijft het Bossche kunstencluster. De Bie heeft zijn sporen daar onder andere achtergelaten in het trappenhuis, waar hij in 2017 een muurschildering maakte.

“Wij herinneren hem hoog op de steiger”, laat Willem Twee kunstruimte weten, “terwijl hij een indrukwekkende muurschildering in het trappenhuis van Willem Twee maakte. De indrukken die Jan had opgedaan op bezoek bij- en in gesprek met diverse kunstenaars van de Willem Twee fabriek verbeelde hij als annotaties in zijn typische losse schilderstijl met primaire kleuren. Het werk beslaat de muren en plafond, je bevindt je er als het ware midden in. Via zijn ogen gunt de kunstenaar je een kijkje in de ateliers.”

Verzonken in gedachten
De expositie ‘De Aleph’ in Willem Twee (2018) was zijn laatste grote solo expositie. Een bijzondere tentoonstelling rijkelijk gevuld met tekeningen, tafels met materiaal uit het atelier, tientallen prenten en schilderijen uit de periode 1985 tot 2018. Een veelzijdige en dynamische tentoonstelling waar de kunstenaar vaak in te vinden was: bladerend in zijn boeken, zijn tekeningen opnieuw rangschikkend, verzonken in gedachten of contact makend met de bezoekers om daarna even bij het Grafisch Atelier binnen te lopen voor de geur van drukinkt en contact met gelijkgestemden.

Van Osch films maakte een portret van hem ten tijde van de tentoonstelling, deze werd uitgezonden bij NPO2 Extra en is nog te zien op YouTube.

‘We zullen hem missen’
“We herinneren Jan als een aimabel en bijzonder mens”, aldus Willem Twee kunstruimte. “We zullen hem missen.” De muurschildering in het trappenhuis is elke dag te zien tijdens openingstijden vanaf 19 januari. Komende vrijdag 8 januari, 15.00 uur is de uitvaart van Jan de Bie met livestream. Als je de ceremonie wilt volgen kan dat va deze link: http://www.twitch.tv/herdenkingjandebie

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding