Dakarrijder Harmsen let goed op in steile duinen


Foto: Rallymaniacs

Dakarrijder Harmsen let goed op in steile duinen

De derde etappe van de Dakar 2021 was op verschillende manieren een spannende dag voor Olaf Harmsen. Vorig jaar viel hij op dag 3 uit, dus dat was iets wat meespeelde. Maar bovenal was de 403 km lange etappe zelf gewoon hartstikke spannend, met hoge, steile duinen en – verrassing! – wat vervelende stenen. “Maar het ging best lekker”, vond Harmsen.

Hij was wel blij weer in het bivak bij Wadi Ad-Dawasir te zijn. En nog netjes op tijd ook. Daar heerste een feeststemming bij het BAS Dakar Team, want de Amerikaan Skyler Howes bleek aan het einde van de rit de nieuwe leider in het klassement te zijn. “Top! Goeie vent ook, dus leuk voor hem en voor het team. Dat had niemand verwacht.”

Olaf Harmsen zelf kijkt niet naar het klassement (82ste) maar denkt alleen aan aankomen. “Het was een pittige dag vandaag. Veel duinen, dat was mooi, maar toch ook weer stenen. Zelfs een paar lastige trial-stukken. Maar dat ging wel goed en was eigenlijk ook best leuk.”
Rustig aan doen en goed opletten is wat telt en daar hield Harmsen zich keurig aan. “Ik heb voor mijn doen lekker gereden, vooral in de duinen. Het waren hoge en steile duinen, die voor ons, motorrijders, misschien wel nog gevaarlijker zijn dan voor de auto’s en trucks. Je moet echt goed uitkijken, want als je er overheen springt, lig je zo tien meter lager.”

Harmsen rijdt bijna nooit recht naar boven, maar snijdt de duinen schuin aan. “Als ik dan spring, kom ik nooit ver, omdat ik dan dwars op het duin terecht kom. Je moet goed timen, zodat je met de juiste snelheid boven komt en met de wielen aan de grond blijft, zonder dat je vast komt te zitten.”
Conditioneel voelt Harmsen zich prima, maar hij heeft wel last van zijn handen van het hele dagen het stuur vasthouden. De dagelijkse massages zijn dan meer dan welkom, want ook de komende dagen zal hij dat stuur nog veel en lang vast moeten houden. Als het goed is, nog negen etappes.  

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding