Onder de Boschboom: Gebruiken


Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Gebruiken

Mist u de Brabantse drieklapper bij de beste wensen voor het nieuwe jaar? Ik denk dat het wel meevalt. Veel vrouwen zullen er niet rouwig om zijn. Zij hadden twee keer zoveel werk omdat zij geacht werden zowel mannen als vrouwen te kussen. Daar kwam dan nog bij dat ze zich hierbij vaak moesten afzetten tegen al te opdringerige ooms en zweterige collega’s. Het is trouwens maar de vraag of het kussen van jan en alleman buiten de kleine kring van familie en goede vrienden in het post-coronatijdperk nog ooit gewoonte zal worden.

Wat velen wel degelijk zullen missen zijn de nieuwjaarsrecepties. De bijeenkomsten van de plaatselijke sportclub, de fanfare en het zangkoor zouden het saamhorigheidsgevoel moeten verhogen en na de toespraak van de voorzitter stort men zich op het buffet. Anders is de sfeer op de officiële recepties van de overheid. Ook hier is het gedrang rond het buffet groot, maar veel van deze receptiegangers hebben een agenda in hun hoofd. Ze willen een wethouder of fractievoorzitter spreken of een lokale hotemetoot ‘een handje geven’. Tijdens een gesprek over koetjes en kalfjes met een gewone burger kijken ze steeds over diens schouder of er niet ergens groepsvorming plaats vindt waar ze zeker bij moeten zijn. Ze worden voortdurend bevangen door een ‘fear of missing out’. Gelukkig hebben ze tijdens de nieuwjaarsrede van de burgemeester de tijd om de balans op te maken en de verdere strategie te bepalen. De inhoud van die rede gaat daardoor meestal aan de toehoorders voorbij. Niet dat dat erg is want die staat toch bol van voorspelbare teksten.”

In Amsterdam was het lang gebruik dat met Nieuwjaar, na de ernstige voorstelling van Vondels Gijsbrecht, het blijspel De Bruiloft van Kloris en Roosje werd opgevoerd. Hierin spraken de ouders, Thomasvaer en Pieternel, een nieuwjaarswens uit aan het jonge paar waarin ook allerlei actuele gebeurtenissen en ontwikkelingen in de stad op de hak werden genomen. Het was eigenlijk een soort oudejaarsconference.

Den Bosch had enige tijd ook zo’n traditie. In 1953 was de figuur van Zoete Lieve Gerritje door VVV-directeur Jan Bruens tot leven gewekt. Samen met den eerste Boer den Beste gold zij als het visitekaartje van Den Bosch. Tussen 1956 en 1996 vervulde het paar ook een rol bij de nieuwjaarsreceptie. Den eersten boer den beste hield dan een toespraak doorspekt met satirisch commentaar op de Bossche politiek van het afgelopen jaar.

Waarom zouden we deze traditie niet in ere herstellen? Maar dan wel in aangepaste vorm met Gerritje als hoofdfiguur. Zij moet de toespraak niet overlaten aan diejen boer. Ze is zelf mondfiat genoeg om Bossche situaties te hekelen en de bestuurders de oren te wassen.

Cees Slegers
Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding