Mikkers wil omarmen: ‘Ik wens een liefdevol en gezond 2021’


<p>De Bossche burgemeester Jack Mikkers wenst de inwoners van zijn stad een liefdevol en gezond 2021 toe. Een jaar waarin we elkaar weer kunnen omarmen, na de coronatijd. Foto: Sandra Peerenboom.</p>

De Bossche burgemeester Jack Mikkers wenst de inwoners van zijn stad een liefdevol en gezond 2021 toe. Een jaar waarin we elkaar weer kunnen omarmen, na de coronatijd. Foto: Sandra Peerenboom.

(Foto: Sandra Peerenboom)

Mikkers wil omarmen: ‘Ik wens een liefdevol en gezond 2021’

DEN BOSCH - Het was een veelbewogen jaar en de meeste mensen snakken naar 2021, het jaar dat we hopelijk afscheid gaan nemen van corona. Ook de Bossche burgemeester Jack Mikkers wil graag weer eens mensen kunnen omarmen.

Door Lisette Broess-Croonen

“Rollercoaster is de nummer één van de top 2000 dit jaar en past ook goed bij 2020. Het jaar wás een rollercoaster. Na de eerste lockdown konden we in de zomer weer iets vrijer worden, maar daarna ging alles weer in hoog tempo naar beneden. Het was een jaar om niet snel te vergeten. De twee dingen waar ik het meest aan denk zijn de zorgen om de zorg en de dromen die in de vrieskist zijn gezet. Alles is in een ander perspectief komen te staan. Wat vroeger normaal en leuk was, was ineens niet meer vanzelfsprekend.”

Elkaar helpen waar nodig
“Wat de zorg betreft gaan we het bijna normaal vinden dat iedereen daar zo enorm hard werkt, maar dat is het echt niet. Ik had dit jaar bijna wekelijks contact met het ziekenhuis. Hierbij ging het niet alleen om de aanpak van het virus, maar vooral over het systeem van de gezondheidszorg. Over alle zorg die uitgesteld moest worden. Ik heb groot respect voor het netwerk van zorgaanbieders, zoals ziekenhuis, huisartsen en verpleeghuizen. Zij hebben de concurrentie opzij gezet en zijn heel erg goed samen gaan werken. Ze hielpen elkaar waar nodig was. Alleen samen krijgen we corona eronder en dat geldt zeker voor de zorg. Maar de werkdruk ligt nog steeds heel erg hoog. De verpleegkundige heeft er geen boodschap aan dat het goed is gegaan. Die is toe aan vakantie en rust. Ik maak een grote buiging voor de zorg en roep iedereen op zich aan de regels te houden. Zo betuig je respect aan de mensen die zo hard werken.”

Elke dag vieren
Wanneer de burgemeester door de stad liep, vond hij het frustrerend om de lege winkelstraten te zien. “Maar het moet. We snakken allemaal naar het moment dat we afscheid kunnen nemen van corona. Het wordt een mooi moment wanneer we elkaar weer kunnen omarmen. Veel evenementen konden niet doorgaan, maar de Bossche Zomer hebben we goed gedaan. Ik ben trots dat we dit met elkaar konden doen. Het hoeft ook niet per se allemaal zo groot te zijn. Ik denk dat we in de toekomst en ook nu al juist de kleine dingen meer gaan waarderen. De waarde van een ontmoeting wordt groter. Wanneer we van corona af zijn, gaan we sowieso elke dag vieren.”

Einde-corona-feest
Wat we komend jaar niet gaan vieren is een carnaval zoals we kenden van voor corona. “Wanneer we weer stappen kunnen gaan zetten, weten we nu nog niet. Maar de vergunningen die we normaal gesproken met carnaval aan de horeca afgeven, kunnen ook op een ander moment afgegeven worden. Dan wordt het wel geen carnaval, maar misschien een einde aan coronafeest. We zijn de cultuurstad van het zuiden en kunnen best iets op een ander moment organiseren. De horeca en verenigingen staan hier in ieder geval positief tegenover.”

Ook het Sinterklaasfeest wordt anders in 2021. Al heeft dat niets met corona te maken. “Samen met het onderwijs en de sinterklaascomités hebben we besloten om geen zwarte Pieten meer te hebben. Dat is voor alle kernen van de gemeente besloten. We gaan weer terug naar het kinderfeest zoals het hoort te zijn, in dit geval met roetveegpieten.”

Dichter bij elkaar
“Ik maakte me vorig jaar wel eens zorgen om de snelheid van ons leven. Kon iedereen dit tempo wel volhouden? Hard werken voor bij wijze van spreken een extra auto of vakantie. En veel mensen met een kort lontje. Dat is door corona wel veranderd. Ook hier zijn we de kleine dingen volgens mij meer gaan waarderen. Gezellig samen koken en een spelletje doen. Maar ook het feit dat ondanks alles het vuilnis altijd wordt opgehaald. Er is ook meer waardering voor de handhavers gekomen, die goed het gesprek aangingen in plaats van meteen te bekeuren. We wilden immers gedrag aanpassen aan de nieuwe regels. Als samenleving zijn we dichter bij elkaar gekomen. De kleine en ongeziene activiteiten tijdens corona waarbij mensen voor elkaar klaar stonden. We hebben er het virus niet mee verslagen, maar het heeft onze samenleving wel rijker en intenser gemaakt. Daar ben ik trots op.”

Voor het nieuwe jaar wenst de burgemeester zijn inwoners vooral veel liefde toe. “Dat klinkt misschien wat soft, maar dat is het niet. Het betekent namelijk dat mensen geïnteresseerd blijven in de ander. En dat hebben we nodig, want zo worden we een betere samenleving. Ik wens iedereen dan ook vooral een liefdevol en gezond 2021.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding