'Door het mondkapje kunnen we niet goed communiceren'


<p>Nu het gebruik van mondkapjes steeds algemener wordt, is het voor dove mensen lastiger om te communiceren. Zij zijn voor een groot deel afhankelijk van spraakafzien en dat valt weg met een mondkapje.</p>

Nu het gebruik van mondkapjes steeds algemener wordt, is het voor dove mensen lastiger om te communiceren. Zij zijn voor een groot deel afhankelijk van spraakafzien en dat valt weg met een mondkapje.

(Foto: )

'Door het mondkapje kunnen we niet goed communiceren'

SINT-MICHIELSGESTEL - Een van de vervelende dingen aan de coronacrisis is het dragen van een mondkapje. Met name voor dove mensen maakt het dragen van een mondkapje de interactie met anderen ingewikkelder. Zij zijn in de communicatie afhankelijk van spraakafzien en gezichtsuitdrukkingen en dat valt grotendeels weg met een mondkapje.

Door Lisette Broess-Croonen

Pascalle Hessels, werkzaam bij Kentalis en in de zorg, is zelf doof en merkt dat het moeilijker is om te communiceren. “Mensen met een auditieve beperking zijn door de overheid vrijgesteld van het dragen van een mondkapje. Maar anderen dragen ze wel. Zonder spraakafzien kan ik niets verstaan en is het praten met handen en voeten. Ik moet vaak vragen of mensen hun mondkapje even af willen doen. Dat past ook binnen de vrijstelling van de overheid. Als mensen mij niet kennen, zie je ze even fronsen maar uiteindelijk doen ze het wel. Maar ook aan bekenden moet ik het vaak vragen, omdat ze het vergeten. Op mijn werkplek hebben we genoeg ruimte om zonder mondkapje te werken. Maar in de gangen is het verplicht en dan moet je dus steeds je mondkapje omlaag doen als je iets wilt zeggen. Het is jammer dat je zo minder snel een praatje met iemand kan maken. Er zijn wel doorzichtige plastic mondkapjes op de markt, maar deze zijn niet goedgekeurd omdat ze te veel openingen hebben. Hopelijk komt er snel een goed plastic mondkapje.”

Waar de mondkapjes voor dove mensen echt een belemmering zijn, valt dat met de overige coronamaatregelen wel mee. “Als wij de horende mensen horen klagen dat ze nu zo geïsoleerd en eenzaam zijn, moeten we wel een beetje lachen. Zo voelen wij dove mensen ons altijd. Wij hebben vooral contact met andere dove mensen. Als we tussen horende mensen zijn, gaan we vaak maar wat helpen in de keuken, omdat het lastig is dat niet iedereen duidelijk articuleert, waardoor het ons veel energie kost om ons te concentreren. Ik zou wat dat betreft wel graag meer bekendheid willen over de cultuur van dove mensen. Mensen denken dat het ergste van doof zijn, is dat we niets kunnen horen, maar dat is het minst vervelend. Het gebrek aan sociale contacten en informatie is erger. Ook dat de Nederlandse taal niet toereikend genoeg is voor dove mensen en dat er nog steeds veel onbegrip is vanuit de samenleving. Wat veel mensen nu zo vervelend vinden aan de coronatijd, ervaren wij altijd.”

Vrijstelling
Mensen met een auditieve beperking zijn door de overheid vrijgesteld van het dragen van een mondkapje. Ook mensen die praten met een doof persoon, mogen hun mondkapje afdoen. Voor de veiligheid en gezondheid dragen dove mensen toch regelmatig een mondkapje.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding