De naaimachines staan weer op tafel


Annie Maas is coördinator en naaister van een groep vrijwilligers die in Gestel niet medische mondkapjes maken voor een goed doel.
Annie Maas is coördinator en naaister van een groep vrijwilligers die in Gestel niet medische mondkapjes maken voor een goed doel. (Foto: )

De naaimachines staan weer op tafel

DEN DUNGEN - Onder de vlag van Stichting SMGhelpt zijn in de gemeente Sint-Michielsgestel een vijftiental dames al enige tijd op vrijwillige basis doende met het vervaardigen van uitwasbare mondkapjes. Deze zijn voor 1 euro verkrijgbaar op een bekende locatie in elke kern. De opbrengst gaat besteed worden aan een goed doel. Gezocht wordt nog naar katoen of linnen. Ook kleine lapjes stof zijn welkom.

Door Wendy van Lijssel

Bij de eerste coronagolf in maart ontstond een enorm saamhorigheidsgevoel en boden mensen op allerlei fronten hulp aan. In Sint-Michielsgestel werd in samenwerking met welzijnsorganisatie Bint uiteindelijk alle aangeboden hulp gebundeld. Zo ontstond Stichting SMGhelpt. Een platform dat vraag en aanbod samenbrengt. Vanwege de schaarste op dat moment werd al snel een groep samengesteld die op vrijwillige basis mondkapjes maakten.

Vol in productie
“We hebben er in die periode 2.100 gemaakt en gratis uitgegeven. Ze gingen als zoete broodjes over de toonbank”, weet Annie Maas uit Den Dungen. Zij was en is nog steeds actief als naaister van de groep die inmiddels weer vol in productie is. Het dragen van een mondkapje was al verplicht in bus, trein en vliegtuig. Sinds eind september is er van overheidswege echter het dringende advies om mondkapjes te dragen in openbare ruimtes. Iets waar iedereen zich aan houdt. In tegenstelling tot begin van het jaar neemt het begrip voor alle maatregelen af en de lontjes korter lijken te worden. Toch kostte het in Sint-Michielsgestel geen moeite om een doorstart te maken en hebben vijftien dames hun naaimachine weer op tafel staan om niet medische uitwasbare mondkapjes te maken.

Al honderden gemaakt
“We zijn wel overgestapt naar een ander wat ronder en beter passend model”, vertelt Annie. Er is meer veranderd. “Destijds kregen we stof en elastiek via Bint. We denken echter dat er genoeg mensen zijn die ongebruikte stof hebben liggen. Kleine en grotere lappen. Alles is welkom. Een blouse van linnen, een dekbed van katoen. Stof die op 60 graden uitwasbaar is”, aldus Annie. Er zijn intussen al honderden mondkapjes in allerlei kleuren en printjes gemaakt. Ze zijn in elke kern verkrijgbaar. In De Meander in Sint-Michielsgestel van 10.00 uur tot 16.00 uur, dagelijks in Litserborg Den Dungen en Den Durpsherd in Berlicum van 10.00 uur tot 16.00 uur. Op maandag, dinsdag en donderdag van 09.00 uur tot 12.00 uur in De Moerkoal in Middelrode en van maandag tot en met vrijdag van 08.30 uur tot 12.30 uur bij Geerts Adviesgroep in Gemonde.

Anders dan voorheen zijn de mondkapjes niet gratis maar kosten ze 1 euro want: “Dat wordt besteed aan elastiek, garen en grotendeels aan een nader te bepalen goed doel”, meldt Annie. Dan resoluut: “We gaan hiermee door tot blijkt dat er geen behoefte meer aan is.” Stof afstaan kan op een van de genoemde locaties of aan de Woudseweg 5a in Den Dungen. Voor informatie: 06-15340879.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding