Studente zwerft 40 uur door de stad: “Ik heb me soms heel eenzaam gevoeld”


Bregt Smits: “Door deze ervaring besef ik des te meer dat een warm, liefdevol thuis niet vanzelfsprekend is.” Foto: Bregt Smits
Bregt Smits: “Door deze ervaring besef ik des te meer dat een warm, liefdevol thuis niet vanzelfsprekend is.” Foto: Bregt Smits (Foto: )

Studente zwerft 40 uur door de stad: “Ik heb me soms heel eenzaam gevoeld”

DEN BOSCH - In het kader van haar studie Social Work aan Avans Hogeschool zwierf de 22-jarige studente Bregt Smits uit Berlicum onlangs 40 uur lang door de stad. Om zo zelf te ervaren hoe het is om als dakloze door het leven te gaan. “Het heeft ervoor gezorgd dat ik nu met een andere blik naar de wereld kijk. Ik hoop dat ik dat gevoel nog lang vast kan houden.”

Door Astrid Berkhout

“Het idee achter het ‘exposure’ experiment is dat je je korte tijd helemaal onderdompelt in de wereld van je cliënt, omdat je alleen zo te weten kunt komen wat er echt speelt in zijn leven”, vertelt Bregt. “Ik heb bewust voor daklozen gekozen, ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in deze doelgroep. Daarnaast was het voor mij een mooie gelegenheid om op een bijzondere manier kennis te maken met de buurt waar ik binnenkort zelf ga wonen.”

De wereld draait door
“Ik ben eerst vanuit Berlicum naar Den Bosch gelopen. Daarna ben ik door het centrum en de omringende wijken gaan zwerven. In het begin zat ik nog vol adrenaline en was ik vol verwachting van wat ging komen. Naarmate de tijd echter vorderde maakte dit al snel plaats voor een knoop in mijn maag. Op een gegeven moment begonnen mijn benen pijn te doen en kreeg ik het koud. Terwijl het nu nog maar herfst was. Hoe moet dat zijn in de winter? Tussendoor schuilde ik in winkels en restaurants, of ik rustte even in het brugwachtershuisje bij Sluis 0.”

Een groot gemis
“Het Inloopschip, normaal gesproken een toevluchtsoord voor veel daklozen, is vanwege de coronamaatregelen gesloten dus daar stond ik voor een gesloten deur. Dat is echt een enorm gemis. Ik heb me soms ook heel eenzaam gevoeld. Bijvoorbeeld toen ik op woensdagochtend midden op de Markt zat, te midden van alle bedrijvigheid. Het gaf me het gevoel dat ik stil stond terwijl de wereld om me heen gewoon doordraaide. Sowieso merk ik dat mensen vanwege de coronacrisis minder snel een praatje met je te maken.”

Aangetast in je mens-zijn
Hoe heeft Bregt deze korte, intensieve periode ervaren? “Het heeft behoorlijk veel indruk gemaakt. Het feit dat je geen eigen plek hebt, tast je aan in heel je mens-zijn. Daardoor is het ook lastiger om afspraken na te komen, neem je wellicht makkelijker je toevlucht tot alcohol en ga zo maar door. Je behoeftes worden heel basaal.”

Het hier en nu
“Als hulpverlener ben je erg gericht op het goed regelen van zaken voor de cliënt met het oog op de toekomst. Maar als je op straat leeft, heb je je handen vol aan het hier en nu en ben je wellicht meer geholpen met een warm bad of een knipbeurt. Het is zo belangrijk dat iemand jou ziet en zegt: ‘Je mag er zijn, ook al heb je geen huis’. Ik hoop dat mijn belevenissen me in staat stellen om straks als ambulant begeleider het verschil te maken voor mensen die tussen wal en schip vallen!”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding