De speelgoedbank zorgt voor blije kindergezichten in Vught


<p>Sophia van Thiel en Marjet Hoppenbrouwers zijn de drijvende kracht achter de Stichting Speelgoedbank Vught. Zij zorgen ervoor dat ook kinderen uit financieel armere gezinnen speelgoed krijgen.</p>

Sophia van Thiel en Marjet Hoppenbrouwers zijn de drijvende kracht achter de Stichting Speelgoedbank Vught. Zij zorgen ervoor dat ook kinderen uit financieel armere gezinnen speelgoed krijgen.

(Foto: Lisette Broess-Croonen)

De speelgoedbank zorgt voor blije kindergezichten in Vught

VUGHT - Voor sommige kinderen is het niet vanzelfsprekend om met hun verjaardag of Sinterklaas leuke cadeaus te krijgen, laat staan zomaar tussendoor. Hun ouders/verzorgers hebben niet de financiële middelen om speelgoed te kopen. Voor deze Vughtse kinderen is in augustus de Stichting Speelgoedbank Vught opgericht.

Door Lisette Broess-Croonen

De vrouwen achter de Vughtse speelgoedbank zijn de vriendinnen Marjet Hoppenbrouwers en Sophia van Thiel. “Ik was in de coronalockdown thuis aan het opruimen en vroeg me af wat ik met het speelgoed kon doen.” vertelt Marjet. “Zo zijn we eigenlijk op het idee gekomen om een Speelgoedbank te beginnen, want die was er in Vught nog niet. In augustus is de Stichting opgericht en in september konden mensen speelgoed komen brengen. Dat ging zo goed, dat we in oktober al onze winkel konden openen.”

Geven is plezier beleven
In de winkel staan kasten met knuffels, boeken, speelgoed en spellen en gewoon speelgoed voor nul tot twaalf jaar. “Iedereen mag speelgoed komen brengen als het nog compleet en van goede kwaliteit is. Het is echt ongelooflijk wat er al gebracht is. Via het lokale krantje en moeders op school is het als een lopend vuurtje gegaan en hebben we al heel veel mooie spullen gekregen. We merken dat mensen het leuk vinden om hun speelgoed te geven aan kinderen die er ook nog plezier aan kunnen beleven. We controleren en wassen alles voordat we het in de winkel zetten. Ongeveer tien procent brengen we alsnog naar de milieustraat of kringloopwinkel. Op termijn hopen we nog iemand te vinden die voor ons kleine reparaties wil doen of spullen een likje verf wil geven.”

Enthousiast 
De kinderen die speelgoed mogen uitkiezen, worden doorverwezen door onder andere Stichting Leergeld en de Voedselbank. “Die gezinnen mogen vier keer per jaar langskomen; met hun verjaardag, in december en nog twee keer op een ander zelf te kiezen moment. Nu met Sinterklaas kunnen ze een lijstje invullen en dan kiezen wij in de gekozen categorie (puzzel, knuffel, boek etc.) iets leuks voor ze uit. De eerste tien tot vijftien gezinnen zijn al langs geweest en die kinderen kijken echt hun ogen uit. Ze mogen per keer drie dingen meenemen. Eén stuk speelgoed, één spel of puzzel en één boek of knuffel. Het is heel leuk om die blije kindergezichten te zien als ze iets uitkiezen. Daar worden wij zelf ook heel enthousiast van.” Meer info staat op: speelgoedbankvught.nl.

Speelgoedbank
De Speelgoedbank aan de Glorieuxlaan 4 (landhuis Roucouleur) is geopend op woensdagmiddag van 13.30 tot 16.30 uur en de eerste zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00 uur. Vanwege corona is het op dit moment noodzakelijk om eerst een afspraak te maken. www.speelgoedbankvught.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding