<p>Willy Wartenberg toont de AED aan cardioloog Van der Kraaij. Peter de Leeuw van HartVeilig Den Bosch kijkt toe met bewoonster Marjan Smeulde. Foto: Henk van Esch</p>

Willy Wartenberg toont de AED aan cardioloog Van der Kraaij. Peter de Leeuw van HartVeilig Den Bosch kijkt toe met bewoonster Marjan Smeulde. Foto: Henk van Esch

(Foto: Henk van Esch Fotografie)

Dekkend AED-netwerk dichterbij

ROSMALEN - Met het ophangen van de tweehonderdste AED in Rosmalen is de gemeente ‘s-Hertogenbosch weer een stap dichterbij een dekkend stelsel van deze levensreddende apparaten. Om deze mijlpaal te markeren was er vrijdag 13 november een bescheiden bijeenkomst aan de Bruggen, waar deze AED hangt. Een van de aanwezigen, Willy Wartenberg, was er zonder het bestaan van AED’s misschien niet bij geweest.

Bijna een jaar geleden kreeg Willy Wartenberg tijdens het sporten met Black Eagles in de Hazelaar in Rosmalen een hartstilstand. Dankzij snelle reanimatie en inzet van een daar aanwezige AED door zijn sportvrienden gaat het nu weer goed met hem. Hij werkt weer en sport ook weer. Na de geslaagde reanimatie van Willy wilden zijn collega’s bij Van Lanschot Kempen een AED in een buitenkast in Rosmalen ophangen. Met een bijdrage van hun werkgever is dat gelukt.

Elke 400 meter een AED
Met deze AED, die 24 uur per dag inzetbaar is in geval van hartfalen, komt de teller op tweehonderd en een dekkend netwerk van AED’s in de gemeente dichterbij. Dat wil zeggen dat er in een straal van 400 meter tenminste één AED hangt, een streven van stichting HartVeilig Den Bosch. Voorzitter en cardioloog Ton van der Kraaij en Willy Wartenberg hebben de machine samen symbolisch in werking gesteld.

Opvolgers voor opleiders
Behalve de apparaten zelf, moeten er ook voldoende mensen zijn die weten hoe ze zo’n AED moeten bedienen. En duizenden van zulke burgerhulpverleners zijn opgeleid door Adri en Corrie de Munnik, die al bijna 35 jaar de drijvende krachten zijn achter cursussen reanimatie en AED-bediening. Het stel heeft aangegeven te willen stoppen. Eventuele opvolgers die dit belangrijke werk willen voortzetten, kunnen terecht op de website van de stichting HartVeilig Den Bosch: www.hartveiligdenbosch.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding