Foto:

De Bossche Winter van start, vooralsnog online

DEN BOSCH - De Bossche Winter is gestart, in eerste instantie veelal online, via debosschewinter.nl waarop in deze vreemde winter ruimte wordt gegeven aan Bossche inwoners en ondernemers. Door de huidige coronaregels kent De Bossche Winter andere uitdagingen dan de zomerse editie. Het doel blijft hetzelfde: ontmoetingen mogelijk maken, ook nu dat niet vanzelfsprekend is. De Bossche Winter wil ondernemerschap faciliteren, met speciale aandacht voor winkeliers. En een uitgestoken hand bieden, vooral voor mensen die het in deze donkere dagen extra moeilijk hebben.

De organisatie achter De Bossche Winter doet dat kleinschalig, grotendeels online en ziet het als een groeimodel, waarbij ze kijkt naar wat mogelijk is binnen de richtlijnen van het RIVM. Als het kan, wordt de programmering uitgebreid. De Bossche Winter duurt tot en met 17 januari 2021.

Aandacht voor elkaar
Het college is blij met het programma van De Bossche Winter. “We leven in een bijzondere tijd, en we missen het samen kunnen zijn”, zegt burgemeester Mikkers. “De Bossche Winter gaat over gezamenlijkheid en gezelligheid. Het gaat over aandacht voor elkaar, een luisterend oor, een uitgestoken hand. Dat kenmerkt ’s-Hertogenbosch, waar ontmoeting in ons DNA zit. Het gaat ook over ruimte voor ondernemerschap. Want dat blijven we nodig hebben. We hebben de veerkracht en creativiteit om te organiseren wat wel kan, binnen de maatregelen die we nu kennen. Het programma is er een voor iedereen. Thema’s als bezinning, nabijheid en zorg voor elkaar staan hierbij centraal. Zo lukt het ons toch – vooral online – die uitgestoken hand te bieden!”

Wat kan er wel
Volgens directeur van De Bossche Winter Huibert Wilschut is het sociale element, ten opzichte van De Bossche Zomer, belangrijker geworden. “Doordat we in tegenstelling tot de zomer weer meer geacht worden thuis te blijven en het bovendien ‘de donkere dagen’ zijn.  Laten we proberen tot achter de voordeur te komen en te kijken ‘wat kan er wél’.”

Wilschut licht alvast een tipje van de wintersluier op: “We het idee aan het uitrollen om in alle Bossche wijken en buitengebieden grote, gezellig aangeklede kerstbomen te plaatsen. Wijkbewoners kunnen daar hun kerstwensen/verhalen ophangen. Ook worden er in de buurtwinkels gratis De Bossche Winter kerstkaarten neergelegd met de oproep om een kaartje aan de mogelijk eenzame wijkgenoot te schrijven. De kerstbomen zijn ook voorzien van een QR code waardoor ook online een boodschap kan worden achtergelaten en je bijvoorbeeld een gift aan één van de lokale organisaties kan doen die er zijn om andere mensen in ’s-Hertogenbosch te helpen met eten en drinken of cadeautjes voor kinderen.”

Houd je aan de regels!
Sinds vrijdag 13 november staan er zo’n veertig (online) activiteiten op de website www.debosschewinter.nl, zoals online knutselworkshops, ‘how to’ filmpjes om zelf de mooiste kerstdecoraties te maken, wandelingen in de natuur, proeverijen voor thuis en shoproutes. 

De Bossche Winter TeeVee
Met het team van De Bossche Winter als gezichten, wordt er sinds vrijdag 13 november om 19.00 uur wekelijks via YouTube en DTV het programma De Bossche Winter TeeVee uitgezonden. Daarnaast zijn de uitzendingen als nieuwsbericht terug te kijken via de website www.debosschewinter.nl. Het moet een sfeervol programma worden met aandacht voor de verschillende initiatieven en Bosschenaren aan het woord. Met reportages uit de binnenstad, wijken en dorpen/stadsdelen en inbreng van organisaties als Koning Willem 1 College en Erfgoed ’s-Hertogenbosch.

Winkeliers
Wilschut vervolgt: “De maanden november en december zijn traditioneel ‘shop- en cadeaumaanden’. In verband met de winterfeesten Sinterklaas en Kerstmis zijn deze maanden voor onze winkeliers – waarvan en groot deel toch al tot de gedupeerden van de crisis behoren – essentieel om te overleven.” Naast de bekende kerstverlichting en de grote kerstbomen op de Parade en Markt, wordt de Markt, in samenwerking met ondernemersvereniging Hartje ‘s-Hertogenbosch, extra feestelijk verlicht.

Voor de winkeliers, ook in de buitengebieden en winkelcentra, is een pakket met verschillende De Bossche Winter uitingen ontworpen. Daarnaast biedt de app ‘Close to Den Bosch’, vanaf 13 november gratis te downloaden, de mogelijkheid voor de winkeliers om bijvoorbeeld personal shopping afspraken in te plannen. Ook zijn er specifieke winkelroutes gemaakt zodat wandelaars via www.debosschewinter.nl de route kunnen downloaden of via de app deze al wandelend kunnen bekijken. Zo wordt het nog eenvoudiger om je (kerst)diner te shoppen of een uniek Sinterklaascadeau voor je nichtje te scoren.

Kijk voor ticketing, meer informatie, programmering en laatste nieuws op www.debosschewinter.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding