<p>In het boek &#39;Twee bijzondere dorpen&#39; komt de veelzijdige geschiedenis van Vught en Cromvoirt aan bod. Onder andere Cees Slegers en Ottie Thiers leverden een bijdrage, Thiers ook als eindredacteur.</p>

In het boek 'Twee bijzondere dorpen' komt de veelzijdige geschiedenis van Vught en Cromvoirt aan bod. Onder andere Cees Slegers en Ottie Thiers leverden een bijdrage, Thiers ook als eindredacteur.

(Foto: Lisette Broess)

Vught en Cromvoirt; twee bijzondere dorpen beschreven

VUGHT - Vanaf zaterdag 14 november is het boek ‘Twee bijzondere dorpen’ te koop. Een boek dat de geschiedenis beschrijft van Vught en Cromvoirt, waarbij vooral aandacht is voor de onderwerpen die deze dorpen onderscheiden van andere gemeentes.

Door Lisette Broess-Croonen

Het initiatief voor dit boek is ontstaan vanuit de Vughtse Historische Reeks. Als afsluiting van deze reeks wilde de Stichting Erfgoed Vught één groot boek over Vught en Cromvoirt uitbrengen. Een van de eindredacteuren is historica Ottie Thiers. “Vught en Cromvoirt onderscheiden zich op verschillende manieren van andere dorpen. Zo hebben wij Kamp Vught, de Molukkers op de Lunetten, Voorburg en de gevangenis. Die gevangenis is een verhaal op zich, want die is ontstaan uit Kamp Vught. Na de oorlog ging het gevangeniswezen op de schop. Het voormalig concentratiekamp bleek toen de beste locatie in het land om een nieuw humaan gevangenisstelsel uit te proberen. Ook stond er nog een ziekenhuis op het terrein. Dit werd in gebruik genomen voor alle gevangenen in heel Nederland.”

Slag van Lekkerbeetje
Maar ook onderwerpen als archeologie, de middeleeuwen, het krijgsbedrijf en de Slag van Lekkerbeetje komen aan bod. “Eigenlijk was dat een gevecht zonder enige militaire betekenis. Het was een duel om de eer tussen een ridder van het Zuiden (onder Brussel) en een ridder van het Noorden (onder Den Haag). Het werd op de Vughterheide uitgevochten tussen twintig mannen aan elke kant en het was zo afgelopen. Maar die slag is enorm tot de verbeelding gaan spreken en werd de meest afgebeelde gebeurtenis van de Tachtigjarige oorlog. Je kunt haast zeggen dat die slag het logo van die oorlog werd. En zo werd hij historisch toch belangrijk.”

Vught was een dorp met veel landgoederen en een belangrijk knooppunt in wegen. Wie naar Den Bosch wilde vanuit het zuiden, moest door Vught heen. Heel anders was het kleine boerendorp Cromvoirt. Cees Slegers is er geboren en getogen en schreef over de geschiedenis ervan. “In eerste instantie vormden Vught en Cromvoirt samen een heerlijkheid. Na de Napoleontische tijd werd Cromvoirt echter een aparte gemeente. Een kleine, arme gemeente van vijftig huizen en nog twaalf huizen in Deuteren, dat toen ook bij Cromvoirt hoorde. In de negentiende eeuw waren er zo veel ruzies in het dorp, dat de meeste pastoors er wegvluchtten. Het dorp was een beetje anarchistisch, alle stemmingen liepen vast. Er waren veel dubbelfuncties en rare situaties, tot het na 1900 bijna onbestuurbaar werd. In 1933 werd Cromvoirt dan ook opgesplitst. Het dorp kwam bij Vught en Deuteren met een deel van de Gement ging naar Den Bosch. Opvallend is dat na de annexatie de ruzies ook meteen ophielden. Cromvoirt dommelde zelfs een beetje in. Tot ze er in 1970 een zomerdorp van wilden maken. Dat zorgde voor actie en er kwamen initiatieven om het dorp leven in te blazen. Er werden verenigingen opgericht en er ontstond gemeenschapszin. Cromvoirt ging weer bloeien. Met de nieuwe golfbaan is de metamorfose van arme boerengemeente naar een welvarend dorp compleet.”

Te koop
De officiële boekpresentatie, die vrijdag 13 november zou plaatsvinden, kan niet doorgaan vanwege de aangescherpte coronamaatregelen. Het boek is vanaf zaterdag 14 november wel gewoon te koop in de Vughtse vestigingen van de Bruna en bij Heijnen in Den Bosch. En bij DePetrus, zodra die weer open mag. Online kan het boek gekocht worden via www.erfgoedvught.nl. Het boek kost 39,50 euro.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding