<p>Igor Zevenbergen (links) geeft taalles bij Copernikkel: &quot;Elke leerling brengen we stapje voor stapje verder.&quot; &nbsp;Tekst: Tjeu Cornet, foto: Olaf Smit</p>

Igor Zevenbergen (links) geeft taalles bij Copernikkel: "Elke leerling brengen we stapje voor stapje verder."  Tekst: Tjeu Cornet, foto: Olaf Smit

(Foto: Olaf Smit)

‘Door Nederlands te leren kun je veel meer zelf'

DEN BOSCH - Een afspraak maken met de dokter. Praten met de leerkracht van je kind. In de winkel vragen naar een product. Op zoek gaan naar werk. Hoe doe je dat als je de Nederlandse taal niet kent? Iemand anders vragen? Gewoon maar laten zitten? Of zorgen dat je Nederlands leert?

Door Tjeu Cornet

De deelnemers aan de taallessen van Copernikkel weten het antwoord wel. Net als de vrijwilligers die de lessen geven. Wie de Nederlandse taal kent, kan hier leven en werken, en zichzelf redden. Maar je moet er wel wat voor doen. Toen Farhiyo pas in Nederland was, volgde ze taallessen. “Ik haalde zelfs niveau 2. Ik stopte daarmee toen ik in 2010 ging werken. Maar door te werken leerde ik de taal ook. Toen werd ik ziek. Ik kon niet meer werken. Ik ontmoette bijna geen Nederlanders meer. Ik hoorde en sprak dus ook niet meer de taal. Mijn Nederlands sukkelde achteruit. Maar nu wil ik vooruit. Ik wil weer aan het werk. Daarvoor moet ik de Nederlandse taal kennen. Dat weet ik zeker.”

Khola is nog niet zo lang in Nederland. “Ik ben bijna klaar met de inburgering. Daarna wil ik ook graag aan het werk. Ik ben getrouwd, maar ik wil graag mijn eigen inkomen verdienen. En zonder Nederlands gaat mij dat niet lukken.” Khola volgt op verschillende plekken taallessen. Ze is er elke dag mee bezig. Om werkervaring op te doen is ze ook nog gastvrouw bij Copernikkel en stagiair bij de NaaiMeetUp.

Lilian Martens, Igor Zevenbergen en Fons Brenninkmeijer begeleiden de taallessen, samen met stagiaire Merlijn. Zij hebben veel ervaring in het geven van Nederlands als tweede taal. Dat kan individueel of in een groep, en er is plaats voor alle leeftijden. Igor: “Wat ons opvalt is hoe gemotiveerd de deelnemers zijn. Daar sluiten we op aan. Elke leerling brengen we stapje voor stapje verder. We beginnen steeds bij wat ze die week hebben gedaan, hebben meegemaakt en gezien. Daar praten en lezen we over. De regels van de taal komen daarna. Ervaringsleren heet dat.”

Farhiyo en Khola zijn heel blij met hun taallessen. Ze weten ook heel goed waar ze het voor doen. Juist daarom gaan ze volgens Lilian en Igor zo hard vooruit. Dat geldt ook voor de andere deelnemers aan de taallessen. Lilian: “Deze mensen willen zo graag, het is dankbaar werk om te doen.”

Meer info over Copernikkel staat op www.copernikkel.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding