<p>Kids Reporters (van links naar rechts) Ola, Jayden en Lina waren bij de symbolische ingebruikname van de Chromebooks.</p>

Kids Reporters (van links naar rechts) Ola, Jayden en Lina waren bij de symbolische ingebruikname van de Chromebooks.

(Foto: )

Klassen ‘liken’ nieuwe laptops, Kidsreporters was erbij

DEN BOSCH - Met de derde editie van de Data Week in Den Bosch sloten we oktober af. Tijdens de Data Week wordt er weer eens extra bij stil gestaan op welke manier je data allemaal kunt toepassen en hoe belangrijk de digitale communicatie tegenwoordig is. Of je nu op je computer werkt, of een post maakt op Instagram of op TikTok of dat je via een computer je koeien melkt of een kassa uitleest van de supermarkt. Bijna iedereen heeft te maken met data.

Door Kidsreporters Den Bosch

Helemaal in deze tijd van corona is de computer en de mobile telefoon niet meer weg te denken uit ons leven. Tijdens de lockdown kregen kids van het basisonderwijs bijvoorbeeld les via de computer. Onlangs kregen alle acht Brede Bossche Basisscholen in Den Bosch tijdens de Dataweek in totaal 176 Chromebooks uitgereikt van de Lions Club Bastion uit Den Bosch met behulp van een subsidie van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. En Lina, Ola en Jayden van de Kids Reporters waren erbij!

Eerlijke start
Een gedeelte van het Stadskantoor was compleet verbouwd tot een professionele televisiestudio, waar Colette van den Elshout van De Lions Club ’s-Hertogenbosch Bastion samen met Wethouder Ufuk Kâhya en Marleen Kant, directrice van BBS De Kruisboelijn samen met de leerlingen Siënna en Maryam in gesprek gingen over de meerwaarde van het gebruik van Chromebooks op basisscholen. En die meerwaarde die is er zeker, vinden alle betrokken partijen. “Elk kind verdient een eerlijke start en de kans om te ontdekken waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Fijn dat het ons samen is gelukt om voor leerlingen van de Brede Bossche Scholen Chromebooks beschikbaar te stellen. Dat helpt hen om hun talenten verder te ontwikkelen.”, aldus Wethouder Ufuk.

Mooie toepassingen
“En daar moet je dan wel de kans voor krijgen”, zegt Anne-Miek Nelissen-Hanssen van de Lions Club ’s-Hertogenbosch Bastion. Niet iedereen heeft een computer thuis staan waar op gewerkt kan worden. En dan is het ook nog belangrijk dat je weet hoe je op een veilige manier kunt omgaan met verschillende data. Er zijn heel veel mogelijkheden en mooie toepassingen op computers te maken en te gebruiken maar dan moet je wel weten wat je doet.” Op de vraag van Kids Reporter Lina of de wethouder zelf ook een Chromebook gebruikt, werd duidelijk dat ook de Wethouder zijn iPad niet kan missen in zijn werk.

Ingebruikname
Onder de noemer ‘4ever DigiClever’ staken kinderen van schoolklassen van zes scholen digitaal een duim op tijdens Den Bosch Data Week voor de Chromebooks die ze hadden gekregen. Vanuit de studio van Den Bosch werd er een digitale verbinding gemaakt de basisscholen. Via een Teams-verbinding staken kinderen uit zes van de acht scholen een zelf geknutselde duim omhoog. Met deze gezamenlijke ‘like’ namen ze de laptops voor het basisonderwijs symbolisch in gebruik. Met de 176 Chromebooks hebben de scholen voldoende laptops voor een hele schoolklas. Lionsclub ‘s-Hertogenbosch Bastion bracht het geld voor de Chromebooks bijeen met de Bossche Haringparty 2019. Ook doneerden enkele sponsoren hun bijdrage voor de Bossche Haringparty 2020 toen deze werd gecanceld vanwege corona.

Typeles
Aan het einde van het gesprek vroegen de Kids Reporters Ola en Jayden zich af waarom er op school wel les wordt gegeven in het leren schrijven met een pen, maar waarom er geen typeles wordt gegeven. Directrice Marleen Kant benadrukte dat leren schrijven altijd belangrijk blijft maar dat scholen zich inderdaad moeten oriënteren op toekomstige typelessen. Met de nieuwe chromebooks zijn ze er in ieder geval klaar voor!

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding