<p>Campagnebeeld bij de Week van de Pleegzorg.</p>

Campagnebeeld bij de Week van de Pleegzorg.

(Foto: )

Zorg om pleegzorg: meer ouders nodig

Met de Week van de Pleegzorg zocht Pleegzorg Nederland afgelopen week aandacht voor het tekort aan pleeggezinnen in de omgeving. Circa veertien kinderen in tijdelijke opvang wachten in de gemeente ‘s-Hertogenbosch op een stabiele en veilige thuissituatie, en die is volgens Pleegzorg Nederland nu in tijd can corona en lockdown harder nodig dan ooit.

DEN BOSCH - Voor een passende plek voor elk kind waar het zo thuis mogelijk kan opgroeien zijn meer mensen nodig. Pleegzorg Nederland doet een dringend oproep aan mensen om vooral nu hun hart en huis open te stellen. “We willen allemaal een toekomstperspectief waar we naar kunnen uitkijken”, zegt Ruud Stevens van Jeugdzorg Nederland. “Voor kinderen voor wie een stabiel en veilig thuis niet vanzelfsprekend is, geldt dat des te meer. Vooral nu! Laten we zo’n dertig kinderen in Noordoost Brabant dat perspectief bieden en ervoor zorgen dat we ze de steun en opvang kunnen bieden die ze nodig hebben.”

Tekort aan plek voor tieners

In Den Bosch, maar ook in Sint-Michielsgestel en Meierijstad ziet de regionale jeugdhulporganisatie Oosterpoort nog altijd een tekort aan pleegouders. Vooral voor tieners is Oosterpoort op zoek naar een thuis waar zij tot volwassenheid kunnen opgroeien. “Momenteel staan er negen tieners op de wachtlijst in onze regio en hebben wij géén een gezin beschikbaar met dit aanbod!”, luidt de noodkreet van Oosterpoort. “Ook is er een tekort aan weekendpleegouders. Een goede match is enorm belangrijk, maar we hebben te weinig weekendpleeggezinnen om een juiste match te maken, waardoor we al een maand geen nieuwe aanvragen meer kunnen aannemen. Daarnaast vinden we dat broertjes en zusjes het recht hebben om samen op te groeien. Maar we hebben maar vijf gezinnen met dit aanbod, waardoor goed matchen haast onmogelijk wordt.”

Momenteel zitten er veel kinderen in tijdelijke opvang die niet door kunnen stromen. Door het gebrek aan pleegouders is het lastig de juiste match te maken voor een vaste plek en verblijven kinderen onnodig lang in een crisisopvang. “Het is fijn dat we een beroep kunnen doen op crisispleegouders voor tijdelijk opvang in noodsituaties”, zegt Stevens van Pleegzorg Nederland, “maar een kind heeft uiteindelijk een stabiele thuissituatie nodig. Als dat niet bij de eigen ouders kan, dan een plek bij pleegouders waar het op kan groeien. Met een vast woonadres, een basis, die het kind in staat stelt de gewone dingen te doen zoals ieder ander kind. Naar school in hun eigen omgeving, vriendjes en vriendinnetjes in de buurt, sport enzovoort.”

Wie een plekje in zijn hart en huis heeft en interesse heeft om pleegouder te worden, kan zich bij Oosterpoort aanmelden voor de online bijeenkomst op 8 december. Aanmelden kan via de website: oosterpoort.org/agenda.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding