Een urgente voorstelling over macht, moraal en #Metoo. Foto: Jostijn Ligtvoet
Een urgente voorstelling over macht, moraal en #Metoo. Foto: Jostijn Ligtvoet (Foto: Jostijn Ligtvoet)

Casting ‘The Pass’ in PERRON-3, over macht, moraal en #Metoo

ROSMALEN - De wereldwijde #Metoo beweging bracht ook in Nederland machtsmisbruik in de film-, theater- en sportwereld naar buiten. Regisseur Bram Jansen heeft samen met Het Zuidelijk Toneel onderzocht wat de relatie is tussen dader en slachtoffer. Deze onderzoeken zijn samengebracht tot een voorstelling die op 12 november te zien is in PERRON-3. Een voorstelling waar rollen worden verwisseld, grenzen worden opgerekt en verlegd. Want waar macht is, is misbruik.

In ‘Casting The Pass’ doet een jonge acteur auditie voor zijn droomkans: topvoetballer in het theaterstuk ‘The Pass’. Hij wordt ontvangen in de keuken van de castingdirector waar hij, eenmaal binnen, langzaam wordt meegezogen in een manipulatieve wereld van macht en onderwerping.

Machtsmisbruik is overal

Door het recente terugtreden van Marcus Azzini (artistiek leider bij Oostpool) is de voorstelling extra actueel, maar Jansen wil vooral laten zien hoe het misbruiken van macht wordt uitgespeeld. Zelf zegt hij daarover: “Hoe wordt er met dit soort affaires omgegaan? Toen de handelwijze van Job Gosschalk (castingdirecteur) bekend werd, zag je verontwaardiging alom en als dat geluwd is lijkt iedereen zoiets als een uitzondering te beschouwen, maar dat is het dus niet. Machtsmisbruik is overal. Veel jonge acteurs hebben geen idee in wat voor systeem ze terecht zijn gekomen. De castingdirector in ons stuk gaat telkens een stapje verder in het overschrijden van grenzen. Als beginnend acteur heb je geen andere keus dan mee te doen aan dat systeem. Dat begint al op de toneelschool waar je nadrukkelijk krijgt ingeprent dat je bijzonder bent omdat je uit honderden anderen bent uitverkoren.”

Empowerment

‘Casting The Pass’ is geen afrekening met #Metoo beschuldigden, noch een vergoelijking van grensoverschrijdend gedrag. Na de schok van de onthullingen, de mediahype en het gegniffel, is het tijd voor empowerment. Het is een poging het complexe thema invoelbaar en inzichtelijk te maken en een pleidooi voor het herzien van machtsstructuren en moraal.

Geen heavy drama

Gerardjan Rijners speelt de castingdirector in ‘Casting The Pass’. “Het onderwerp is razend actueel en de urgentie bij Bram is hoog omdat hij ook vervelende ervaringen heeft gehad. In de voorstelling zien we een jonge acteur die een filmpje van zichzelf maakt om te auditeren. Ik ben daarin zijn tegenspeler en speel af en toe ook de rol van een casting director. Het is geen heavy drama geworden, integendeel, het is vaak grappig. Sinds #metoo is er veel losgekomen, maar nog steeds weten veel mensen niet hoe zoiets gaat.”

‘Casting The Pass’ van Het Zuidelijk Toneel en Bram Jansen is te zien op donderdag 12 november in PERRON-3. Voor kaarten en info ga je naar:

theateraandeparade.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding