<p>Erna neemt deel aan Sterren op het Doek en oefent haar kunsten wekelijks bij de portretgroep van Henk Groenendaal. Foto Wendy van Lijssel</p>

Erna neemt deel aan Sterren op het Doek en oefent haar kunsten wekelijks bij de portretgroep van Henk Groenendaal. Foto Wendy van Lijssel

(Foto: Wendy van Lijssel)

Erna van Lith in 'Sterren op het doek'

DEN DUNGEN - Het was een verrassing en een eer. Zo omschrijft portretschilder Erna van Lith haar deelname aan het televisieprogramma ‘Sterren op het doek’, waarbij ze samen met twee collega-kunstenaars de taak had om schrijver Adriaan van Dis op doek vast te leggen. Erna is al jaren aangesloten bij de portretgroep Henk Groenendaal uit Den Dungen en gooide ziel en zaligheid in de strijd om, zoals ze zelf stelt; “Het beste portret ooit te maken.” Of haar dat gelukt is kan iedereen gaan zien op zaterdag 7 november om 20.35 uur op NPO2.

Door Wendy van Lijssel

Erna van Lith uit Hedel tekent en schildert al jaren portretten. Goed dient daarbij gezet te worden. Het duurde echter vele jaren voor ze zichzelf kon vinden in die toevoeging. “Ik heb van kinds af aan getekend. Ook portretten van mensen. Ik was echter nooit helemaal tevreden. Ik kreeg niet op papier wat ik in mijn hoofd had. Ik miste altijd iets en vond het resultaat altijd te mager”, meldt ze eerlijk.

In de leer
Vele jaren zocht ze iets of iemand die haar op het juiste ‘tekenpad’ kon brengen. De zoektocht kwam ten einde nadat ze 15 jaar geleden begon met teken- en schilderlessen in atelier ’t Ford in Orthen bij beeldend kunstenaar Hans van den Merkhof uit Den Bosch. “Als basis moest ik stillevens maken. Hij claimde dat als je een appel, een bloem of iets dergelijks goed op papier kunt zetten, je in feite alles goed kunt weergeven”, aldus Erna.

Potlood aan de wilgen
Nadat ze zo enkele jaren doende was met het verbeteren van haar techniek, is het Hans die voorstelt haar potloden te verruilen voor penselen. Hoewel verrast gaat Erna erin mee en worden de stillevens vervolgens in verf op doek gezet: “Het materiaal vond ik heel leuk, maar na een paar jaar was ik helemaal klaar met stillevens. Nadat ik me daar ook niet meer verder in kon ontwikkelen ben ik gestopt”, verklaart ze.

Tekengroep
Met het geleerde in the pocket besluit ze daarop haar echte passie te volgen want ‘Portretten vervelen me nooit.” Erna sloot zich aan bij de portretgroep van Henk Groenendaal in Den Dungen. Zij werken met echte modellen. Daar ontwikkelde Erna haar talent meer en meer. Na een kort ziekbed stierf Henk Groenendaal in 2016. De portretgroep ging in zijn naam verder en komt nog steeds elke woensdag in Den Dungen bij elkaar om te tekenen en schilderen. “Hans en Henk zijn echt belangrijk geweest voor mijn ontwikkeling”, aldus Erna resoluut.

Van Dis
Inmiddels is ze zover dat het plaatje wat in haar hoofd zit, ook tot haar tevredenheid op doek komt. Zo ook bij haar deelname aan het televisieprogramma Sterren op het Doek waar ze tot haar grote verrassing en eer voor gevraagd werd. Met twee collega-kunstenaars gooide ze ziel en zaligheid in het portretteren van schrijver/journalist en tv-presentator Adriaan van Dis om zodoende ‘het beste portret ooit te maken.’ Of dat gelukt is, kan iedereen gaan zien op zaterdag 7 november om 20.35 uur op NPO2.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding