<p>Chirurg Patricia Jansen laat zien hoe klein het magneetzaadje is. Foto: &nbsp;ETZ / Ellen den Ouden</p>

Chirurg Patricia Jansen laat zien hoe klein het magneetzaadje is. Foto:  ETZ / Ellen den Ouden

(Foto: ETZ | afd Fotografie & Film | Ellen den Ouden)
Gezondheid

Primeur bij JBZ: ‘Rijstkorrel’ in tumor helpt operaties

DEN BOSCH - Als eerste ziekenhuizen hebben het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) en het Elizabeth TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg de nieuwe lokalisatie-techniek Pintuition gebruikt bij borstsparende operaties. Door een tumor in de borst te markeren met een magnetische marker zo groot als een rijstkorrel, kunnen patiënten patiëntvriendelijker en efficiënter worden geopereerd, met betere cosmetische resultaten. Het systeem is ontwikkeld door Sirius Medical uit Eindhoven.

De radioloog brengt met een naald op de plek van de tumor een magnetische marker aan, op de millimeter nauwkeurig. Patricia Jansen (ETZ) en Maud Bessems (JBZ), chirurgen die de operaties uitvoerden, zijn enthousiast over de nieuwe methode. “Dit heeft zo veel voordelen, voor de patiënt en voor de operateur. We werkten tot op heden met een metalen ankerdraad. Dan steekt er een draad uit de borst, dat is voor de patiënt heel ongemakkelijk. Voor de chirurg is het voordeel dat je precies weet waar je moet opereren door het geluid dat het magneetzaadje maakt. We kunnen daardoor nog kleinere littekens maken en op veilige wijze minder van de borst wegnemen.”

Minders stress
Bovendien kan de marker heel ruim van tevoren geplaatst worden, gelijktijdig met een andere afspraak. Dit in tegenstelling tot de draad, die de dag voor de operatie geplaatst moet worden. Jansen: “Deze nieuwe methode geeft minder stress en belasting rondom de operatiedag. Voor de patiënt heel fijn, want het is natuurlijk een hele spannende emotionele tijd.”

Klinische studie
Om de Pintuition te testen is het afgelopen jaar in samenwerking met het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch een klinische studie uitgevoerd. Daaruit bleek dat de methode veilig is en presteert zoals bedoeld voor borstkankerpatiënten.

Chirurg Maud Bessems was onderzoeksleider bij die studie. “De afgelopen jaren werkten wij in het JBZ met radioactieve zaadjes voor de lokalisatie van tumoren. De strikte regelgeving brengt een flinke belasting met zich mee voor de patiënten en het Borstcentrum. Sirius Pintuition heeft, net als radioactieve zaadjes, de voordelen van draadloze lokalisatie, maar dan zonder de radioactieve belasting. Daarnaast biedt het systeem millimeter-accurate feedback wat een verbetering is ten opzichte van de huidige standaard. Het is mooi om samen met een regionale startup zoals Sirius Medical te werken aan de verbetering van de operatietechniek voor borstkankerpatiënten en leiding te kunnen geven aan dit eerste klinisch onderzoek van het Pintuition systeem.”

Bram Schermers is een van de ontwikkelaars van het ‘navigatiesysteem voor borstoperaties’, die daarvoor steun kreeg van onder meer de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM). “Het is geweldig om te zien dat iets dat heel klein begon, nu in de praktijk wordt toegepast. Ik ben heel trots dat ziekenhuizen en patiënten hier nu de vruchten van plukken.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding