<p>Frans Paymans speelde als voorstopper van onder andere NEC veel belangrijke wedstrijden. Maar de zwaarste en belangrijkste wedstrijd kwam pas na zijn carri&egrave;re, toen hij vocht tegen kanker.&nbsp;</p>

Frans Paymans speelde als voorstopper van onder andere NEC veel belangrijke wedstrijden. Maar de zwaarste en belangrijkste wedstrijd kwam pas na zijn carrière, toen hij vocht tegen kanker. 

(Foto: )

'Ik heb geluk, want ik heb overleefd'

VUGHT - Komende vrijdag wordt het boek ‘Het is een wedstrijd’ gepresenteerd. Het boek vertelt het verhaal van voormalig NEC-verdediger Frans Paymans en zijn strijd tegen kanker. Want de moeilijkste wedstrijd van zijn leven kwam pas na zijn voetbalcarrière.

Door Lisette Broess-Croonen

De rode draad in het boek is het ziekteproces van de geboren en getogen Vughtenaar. “Aan die rode draad wordt steeds een stukje van mijn leven gehangen. Mijn jeugd in Vught, mijn periode bij NEC en de overstap naar het onderwijs. Daar werk ik nu nog steeds, met zeer moeilijk lerende kinderen. Maar het gaat ook over de verkeerde keuzes die ik in mijn leven heb gemaakt en de gevolgen daarvan. En dus de grote ommekeer in mijn leven, begin 2011. Ik had net mijn huidige vrouw Dorothé leren kennen, toen ik een bult in mijn lies voelde. Na een aantal onderzoeken kreeg ik de diagnose, een zeldzame vorm van non-Hodgkin. Dat was precies op de dag van de Alpe d’Huzes. In de auto hoorden we daar een verslag van en dachten we ‘het traject van deze mensen gaan wij nu ook in’.”

Stamceldonatie
Dankzij een stamceldonatie genas hij en hij dacht dat hij niet meer ziek kon worden. “Toch kwam de ziekte weer terug en nu had ik een donor nodig. Ik dacht dat het vinden van een donor net zo gemakkelijk was als het kopen van een brood bij de bakker. Dat bleek niet zo te zijn. Mede dankzij de Stichting Matchis (het Nederlands centrum voor stamceldonoren) kwam er met een vliegtuig vanuit Amerika een zakje stamcellen die een dag later in mijn bloed werden gespoten. Ik heb ruim een half jaar lang last gehad van afstotingsverschijnselen, maar ik had geluk, want ik heb het overleefd.”

Keuzes
Dat de boekpresentatie op 23 oktober plaatsvindt, is geen toeval. “Vijf jaar geleden besloot ik op deze dag dat ik voor mezelf ging opkomen. Ik sloeg met de vuist op tafel: ‘Ik laat nooit meer over me heenlopen’. Dat had ook te maken met een geschil met mijn oude werkgever, wat pas na lange tijd afgehandeld is. Maar ik besloot gesteund door mijn vrouw om te proberen geen foute keuzes meer te maken.”

Het eerste exemplaar van het boek wordt overhandigd aan zijn arts van het Radboud. “Dokter Bär is zo ontzettend goed voor me geweest. Het tweede boek krijgt Hans Vossenberg, een echte NEC-aanhanger. Eigenlijk zou dit in de pauze van de wedstrijd NEC – Go Ahead Eagles plaatsvinden, maar dat kan nu helaas niet doorgaan. Wel gaan we de overhandiging van de boeken filmen en online zetten.”

Goede doelen
Het idee om een boek te schrijven, komt van Paymans zelf. “In de zomer van 2019 was ik op vakantie in Noorwegen. We kwamen tot de conclusie dat het nu goed met me ging en ik wilde graag iets terugdoen voor het KWF en stichting Matchis. Iedereen maakt natuurlijk iets mee, maar omdat ik ook de voetballerij had en die twee ziekteperiodes, is mijn verhaal interessant om te lezen. Ik was geen topvoetballer, maar ik ben binnen de Nijmeegse voetbalwereld wel bekend. En natuurlijk ook in Vught en omstreken. Met het boek kan ik geld inzamelen voor deze goede doelen.”

Met de opbrengst van zijn boek, haalt Frans Paymans ook geld op voor KWF Kankerbestrijding en Stichting Matchis. Dat eerste goede doel kent iedereen, de tweede is veel minder bekend. Deze stichting zorgt ervoor dat mensen die een stamceltransplantatie moeten ondergaan, zo snel mogelijk een passende donor hebben. www.matchis.nl

Het is een wedstrijd
Het boek ‘Het is een wedstrijd’ kan vanaf 25 oktober geleverd worden. Via de website kan het boek al besteld worden. Tot en met 24 oktober is de pre-orderprijs 19,95 euro. Na deze datum kost het boek 24,95 euro. Dat is exclusief verzendkosten van 3,95 euro.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding