Een deel van de ouders (en kinderen) die zich hard maken voor de realisatie van Mooi Leven Huis Dommelstreek.
Een deel van de ouders (en kinderen) die zich hard maken voor de realisatie van Mooi Leven Huis Dommelstreek. (Foto: )

Mooi Leven Huis zoekt bewoners!

DEN BOSCH - “Hoe wordt mijn kind later gelukkig oud in een liefdevolle omgeving, als ik de zorg niet meer op mij kan nemen, of als ik er niet meer ben?” Dat is de vraag waar veel ouders van kinderen met een beperking wakker van liggen. Zo ook Esther van Loon en Martijn de Reus. Medio 2019 namen zij het initiatief om een Mooi Leven Huis op te starten. Ouders en zorgaanbieder werken hierin op basis van gelijkwaardigheid en vertrouwen samen om hun kinderen een gelukkig en mooi leven te geven.

Door Astrid Berkhout

Esther en Martijn hebben allebei een kind met beperkingen (respectievelijk Job en Sam, 17 jaar). “We waren al langere tijd op zoek naar een geschikte plek maar konden die gewoon niet vinden”, vertellen beiden.

‘We zorgen dat het er komt’
“Kinderen als die van ons komen al snel binnen de muren van een grote zorginstelling terecht, waarbij het onmogelijk blijkt om verantwoordelijkheid en ouderschap te blijven combineren. Daar hebben wij geen goed gevoel bij. Verder zijn er natuurlijk andere ouderinitiatieven maar veelal niet voor zwaardere, meervoudig gehandicapte kinderen. Reden voor ons om een Mooi Leven Huis te realiseren in de Dommelstreek. Onze insteek: Als het er niet is, dan gaan we zorgen dat het er komt!”

Mix is waardevol
Daarvoor werken zij samen met Philadelphia Zorg en Nabij Netwerk. “In het Mooi Leven Huis kunnen de kinderen wonen, de benodigde zorg krijgen en desgewenst gebruik maken van dagbesteding die specifiek op hen is afgestemd. Ook kinderen met een enkelvoudige beperking zijn welkom. Juist die mix is ontzettend waardevol. De kinderen krijgen zo de kans vriendschappen te ontwikkelen als ze hier toe in staat zijn en nieuwe ervaringen op te doen.”

In de opstartfase
“Het mooie van ons initiatief is dat we nog in de opstartfase zitten en je als ouder langzaam naar de nieuwe situatie toe kunt groeien. Op dit moment hebben zich negen ouders aangemeld en hebben er drie serieuze interesse. Wij kennen elkaar via Mytylschool Gabriël en Kinderdagcentrum De Elzengaard. In totaal hopen we uit te komen op een groep van dertig kinderen dus we roepen geïnteresseerde ouders op om hun kind bij ons in te schrijven. We willen in deze fase verkennen waar de wensen liggen om te kijken of het mogelijk is te komen tot verbinding.”

Gezamenlijk inhoud geven
“Het is de bedoeling dat we het concept gezamenlijk vorm en inhoud geven. Het huis wordt zo groot als nodig om flexibel te zijn in de zorgverlening die geboden wordt en om de financiële haalbaarheid en continuïteit te garanderen voor nu en de toekomst. En tegelijkertijd zo klein als mogelijk om samen een warm, liefdevol en gelukkig thuis te creëren voor alle kinderen. Uiteindelijk willen we allemaal het beste voor ons kind!”

Voor meer informatie over dit woonproject en de ontwikkelingen is er de website www.mooilevenhuisdommelstreek.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding