<p>De pet van Ome Willen is onlosmakelijk verbonden met de tv-opvoeding van heel wat kinderen. Als volwassen museumbezoekers kunnen ze de pet weer komen bekijken. Foto: Annabel Miedema&nbsp;</p>

De pet van Ome Willen is onlosmakelijk verbonden met de tv-opvoeding van heel wat kinderen. Als volwassen museumbezoekers kunnen ze de pet weer komen bekijken. Foto: Annabel Miedema 

(Foto: Annabel Miedema)

Asjemenou! Een ode aan ons Nederland, juist nu

DEN BOSCH - Ooit gedacht dat de wuppie, een Doe Maar zweetbandje of een patatje kapsalon een eigen sokkel verdienen? Nu wel! Het Noordbrabants Museum is onlangs de tentoonstelling ‘Asjemenou! De Nederlandse populaire cultuur in 100 voorwerpen’ geopend. Een tentoonstelling bomvol ‘o-ja-momenten’ die laat zien hoe praktisch, bij vlagen hysterisch, vertederend en juist ook vooruitstrevend ons land eigenlijk is. En de timing kan niet beter: herinneringen ophalen is de ideale remedie in tijden van crisis.

De voorwerpen in Asjemenou! zijn van uiteenlopende aard, maar tijdens deze tentoonstelling allemaal van dezelfde waarde: ze zijn namelijk bepalend geweest voor onze cultuur en vrijwel iedereen heeft een (fijne) herinnering bij deze objecten. Het gaat zeker niet alleen om het voorwerp zelf. Het zijn vaak de verrassende verhalen en beelden áchter de voorwerpen die je het tijdsbeeld doen herbeleven. En daar is tijdens de tentoonstelling juist veel aandacht voor. Het verhaal maakt dat je je weer even terug waant in de tijd.

Ome Willem
‘Doen jullie even mee, rakkers?’ Het begon natuurlijk altijd met de entree van Edwin Rutten (Ome Willem) die de kinderen welkom heette. Dan kwam het openingslied, begeleid door Harry Bannink, als ‘hoofdgeitenbreier’. Voordat Ome Willem achter het drumstel kroop, had hij ook ‘papjesgeitenbreier’, bassist Frank Noya, begroet en ‘grote grijze geitenbreier’ Harry Mooten een kus op zijn grijze hoofd gegeven. En daarna begon een gezongen vraag-en-antwoordspel met het publiek, dat eindigde met de vraag waarvoor kinderen zich soms een hele week aan het opladen waren: ‘Luister even wat ik roep, lusten jullie ook een … broodje poep?’

Nooit gedragen
Uiteraard mag de pet van ome Willem niet ontbreken. Toch is er niet alleen aandacht voor nostalgie. Zo werd onlangs nóg een voorwerp toegevoegd aan de lijst van tentoon te stellen objecten: het nooit gedragen Lowlands bandje 2020. Want natuurlijk kan het effect van corona op ons land niet ontbreken. De afgeblazen festivalzomer 2020 is nu al onderdeel van de culturele geschiedenis van Nederland.

Volkskrant
Het idee voor deze tentoonstelling is gebaseerd op een vaste rubriek in de Volkskrant. De makers van deze rubriek selecteerden 100 bijzondere en toch alledaagse voorwerpen met een verhaal, die samen deze ode aan Nederland brengen. Ditmaal niet alleen afkomstig uit gerenommeerde musea, maar ook van mensen die het object thuis hebben liggen. En dat is juist het leuke aan de tentoonstelling. Het zet je aan het denken. Heb je het idee dat het museum iets grandioos heeft gemist? Mail het naar asjemenou@hnbm.nl en wellicht krijgt het object alsnog een plekje in de tentoonstelling.

Audiotour
Juist omdat de verhalen centraal staan, is er ook een gratis audiotour met nog meer weetjes en anekdotes over de voorwerpen. Ingesproken door Edwin Rutten, ook wel bekend als Ome Willem, die zelf met de enorme populariteit van zijn televisieprogramma onderdeel is van de tentoonstelling (nummer 9). De audiotour met achtergrondbeelden en verhalen zijn gedurende de tentoonstelling met de eigen smartphone te bekijken en te beluisteren via uwmuseumgids.nl/hnbm.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding