<p>Kain, Joppe, Joop, Floris en Isa op een trap tijdens de training. De kinderen hebben in een paar lessen geleerd om zelfstandig een stoep, (rol)trap of helling op en af te gaan. Tekst en foto&#39;s: Lisette Broess-Croonen</p>

Kain, Joppe, Joop, Floris en Isa op een trap tijdens de training. De kinderen hebben in een paar lessen geleerd om zelfstandig een stoep, (rol)trap of helling op en af te gaan. Tekst en foto's: Lisette Broess-Croonen

(Foto: Lisette Broess)

'Je ziet dat de ogen ineens gaan stralen'

DEN BOSCH - Vier rolstoelers maken wheelies op de Parade in Den Bosch. Op het oog niets bijzonders, maar drie van de vier zijn tieners die tot een paar weken geleden hun rolstoel ervaarden als een noodzakelijk kwaad. Een paar lessen van Floris Meijer en Joppe van Es hebben hier verandering in gebracht.

Door Lisette Broess-Croonen

Floris en Joppe zijn trainers van de Stichting Wheelchair Skills Team. Deze stichting heeft als doel om mensen in een rolstoel vaardigheden te leren waardoor ze zelfstandiger worden en het een plezier is om er op uit te gaan. Nadat de eerste twee lessen binnen plaats vonden, nemen de trainers hun drie leerlingen deze dag mee naar buiten. Daar gaan ze stoepen, hellingen en (rol)trappen op en af.

“Voor de eerste les konden ze geen van allen balanceren op hun achterwielen.” vertelt Floris. “Nu maken ze de hele tijd wheelies. Vijfennegentig procent van onze leerlingen kan na de vier lessen van onze training zelfstandig de straat op. Ze veranderen van een kind met een handicap in een coole skater die trucjes kan. Dat is een boost voor hun zelfvertrouwen. Ze worden blij van het spelen met hun stoel en ouders krijgen een ander kind terug. Kinderen met een handicap gaan vaak zelf geloven dat ze dingen niet kunnen, maar er valt veel meer uit ze te halen dan iedereen denkt.”

Enthousiasme
Het enthousiasme dat de trainers laten zien, is ook zichtbaar bij de kinderen. Joop (10), Isa (13) en Kain (16) zitten om verschillende redenen in een rolstoel. Tot enkele weken geleden konden ze niet veel meer dan zichzelf vooruit rollen of laten duwen. Nu gaan ze zelfstandig een stoep of trap op en af. Isa vind de lessen leuk, maar ook spannend. Volgens haar moeder hebben de lessen haar nu al veel meer zelfvertrouwen gegeven en vind ze het ook stoer om ‘kunstjes’ te kunnen.

Ook Kain, die speciaal voor deze lessen vanuit België hierheen komt, heeft al heel veel geleerd. Maar vooral Joop is dolenthousiast. “Dit is echt kei leuk, super leuk. Dit is de derde les en ik heb al heel veel geleerd. Ik vind de lange trap tot nu toe het leukste en ik wil dadelijk heel graag van de roltrap.”

Stralen
Trainer Joppe kijkt lachend naar zijn leerlingen. “Wij spreken we niet van een gehandicapt mens, maar van een mens met een handicap. De mens staat voorop, niet de handicap. Het mooie aan dit werk is dat je echt iemand helpt. Ik ben hier ingerold vanuit mijn stage voor het CIOS bij het speciaal onderwijs. Het is zo leuk om te doen, dat ik ben gebleven. Je ziet de verandering in de kinderen voor je ogen gebeuren. Ze gaan ineens stralen en dat is zo mooi om te zien.”

KJ-Projects
Stichting Wheelchair Skills Team is een initiatief van KJ-Projects Unlimited Abilities. Oud-paralympiër Kees-Jan van der Klooster richtte deze onderneming op om de participatie van mensen met een beperking in de samenleving te bevorderen. Het Wheelchair Skills Team geeft rolstoeltrainingen aan volwassenen en kinderen, maar geeft ook lezingen en workshops om mensen kennis te laten maken met de positieve kanten van het leven met een handicap.

Weten hoe het voelt
Floris Meijer en Joppe van Es zijn twee van de trainers van het team. Floris kwam zelf negen jaar geleden in een rolstoel terecht na een ski-ongeval. In het revalidatiecentrum leerde hij Kees-Jan kennen en was meteen enthousiast. “Ik was daar ook al de hele tijd bezig met stoepjes en trappen op en af gaan. Een rolstoel is voor mij geen belemmering en dat wil ik ook overbrengen.” Joppe heeft geen handicap, maar kan wel goed vooruit in een rolstoel. “Je moet wel weten hoe het voelt, daarom oefen ik zelf ook vaak. Tijdens de trainingen zorg ik voor een stuk veiligheid als dat nodig is.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding