<p>Enkele highlights uit de geveilde collectie Van Erp, met links het topstuk: de gouden penning met een buste van Prins Maurits.&nbsp;</p>

Enkele highlights uit de geveilde collectie Van Erp, met links het topstuk: de gouden penning met een buste van Prins Maurits. 

Sensationele opbrengst bij veiling van Bossche muntenverzameling Van Erp

DEN BOSCH - Meer dan 1,2 miljoen euro bracht de munten- en penningenverzameling uit de collectie Van Erp op, toen die begin deze maand onder de hamer ging. De collectie van verzamelaar, muntenkenner en Bosschenaar J.P. Van Erp (1900-1972) was aanvankelijk geschat op een hamerprijs van zo’n 325.000 euro, maar bracht dus bijna vier keer zoveel op. 

Bij veilinghuis Corinphila gingen bijna 1.500 munten en penningen vrijdag 2 en zaterdag 3 oktober onder de hamer, verzameld door de Bossche chirurg en gynaecoloog J.P. Van Erp. Voor de veiling is een uitgebreide catalogus samengesteld, waarin te lezen staat dat Van Erp als jongen van 10 zijn eerste muntje kocht. Later werd een grootheid in de numismatische wereld en werd zijn expertise vaak ingeroepen. Ook bij de grote muntenvondst in Halder bij Vught van 1962, toen duizenden Romeinse munten uit de grond werden gehaald. 

Het grootste bedrag werd bij de veiling neergeteld voor een gouden penning met een buste van Prins Maurits van G. van Bylaer van omstreeks 1610. De hamerprijs was geschat op 2.000 euro, de koper van deze penning had er maar liefst 38.000 euro voor over. Andere penningen werden voor bedragen als 32.000 euro (penning Isabella van Portugal) en 30.000 euro (penning Philips II) afgeslagen.  

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding