<p>De Bossche Senna van Litsenburg zit in de voorselectie voor het Jeugd EK Bowlen. Ze hoopt zich definitief te kunnen plaatsen voor dit toernooi in het voorjaar.</p>

De Bossche Senna van Litsenburg zit in de voorselectie voor het Jeugd EK Bowlen. Ze hoopt zich definitief te kunnen plaatsen voor dit toernooi in het voorjaar.

(Foto: Lisette Broess)

Bossche bowlster in strijd om selectie voor Jeugd EK

DEN BOSCH - Als corona niet opnieuw roet in het eten gooit, vindt komend voorjaar in Tilburg het jeugd EK bowlen plaats. In de voorselectie van het Nederlandse team zit ook de Bossche Senna van Litsenburg (17). “Ik hoop later naar Amerika te kunnen gaan als professioneel bowlster.”

Door Lisette Broes-Croonen

De Bossche begon in 2013 met bowlen dankzij een jongen uit de straat. “Hij zat al op bowlen en dat leek mij ook wel leuk. Het is nergens hetzelfde. De banen en oliepatronen zijn overal anders. En het is niet alleen sport, het is ook ontspannend en gezellig. We hebben een hele gezellige club met veel hechte vrienden. Je komt ook altijd dezelfde mensen tegen bij toernooien, dus overal in Nederland ken je wel iemand. Eerst zeiden ze in mijn omgeving wel eens dat bowlen geen sport is. Nu ik al zo ver ben gekomen, is dat wel anders. Met toernooien kom ik ook in Europese landen. Vorig jaar werd ik tweede in Kopenhagen. Daar werd de finale gespeeld van een Europese toernooien. De beste acht van die toernooien mochten naar Kopenhagen. Die tweede plek is mijn mooiste moment tot nu toe.”

Heel veel trainen
Vier jaar geleden kwam Senna in de regionale selectie terecht en een jaar later in de landelijke selectie. Nu probeert ze zich nog te plaatsen voor het jeugd EK. “Ik moet nu heel veel trainen. Op woensdag heb ik les bij mijn eigen club, BowlingVereniging Den Bosch. We trainen in groepjes op leeftijd en iedereen heeft zo’n beetje zijn eigen coach. Bij de nationale selectie wordt niet gekeken naar leeftijd, maar naar kwaliteit. Daar zitten alle leeftijden door elkaar. We trainen met de selectie één tot twee keer per maand en ik heb ook iedere maand privéles. Daarnaast oefen ik nog een paar keer in de week zelf. Omdat ik in de nationale selectie zit, mag ik van mijn club gratis oefenen. Mede dankzij hen ben ik gekomen waar ik nu ben, dus ik ben ze heel erg dankbaar. Naast al het trainen, speel je in de weekenden wedstrijden, dus er gaat wel veel tijd in zitten. Maar hoe meer je traint, hoe beter je wordt. We trainen onder andere op de aanloop en de release, het moment dat je de bal loslaat. Die release is mijn zwakke punt. Mijn sterke punt is dat ik heel gecontroleerd en perfectionistisch ben. Ze raden ook aan om naar de sportschool te gaan om je spieren te trainen, maar ik moet nog kijken hoe ik dat moet inplannen.”

Corona
Vorig jaar werd het EK al uitgesteld naar oktober vanwege corona. “Nu kan het nog steeds niet doorgaan, dus is het opnieuw uitgesteld tot het voorjaar. Door de corona heb ik ook een paar maanden niet kunnen trainen. Bowlen is niet iets dat je thuis even kan doen. Ik heb wel veel getraind zonder bal. Dat is vreemd, maar als het maar een beetje helpt, is het goed. Toen we begin juni weer begonnen, ging het wel stroef. Dat is nog steeds wel een beetje, maar het gaat al redelijk.”

Spannende tijd
Over een maand begint het seizoen van de toernooien weer. “Eind december hoor ik of ik in de echte selectie van het EK zit. Vooral de laatste maand zal dat heel spannend zijn. Ze laten helemaal niets los, dus ik durf echt niet te voorspellen of ik het ga halen. Ik heb nog geen groot toernooi als een Europees Kampioenschap gespeeld. Het komende EK is mijn laatste kans bij de junioren, want daarna hoor ik bij de volwassenen. Dan ligt de lat weer hoger en wordt het nog moeilijker. Ik hoop dus echt dat het toernooi in het voorjaar doorgaat. Later hoop ik ooit naar Amerika te kunnen als professioneel bowlster. Ik heb er nu al heel veel voor gelaten en ik zal alles op alles zetten om dat te bereiken.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding