Foto: Angeline Swinkels
Hannekeschrijft

Hannekeschrijft: Ommetje

Ik zie ze elke week. Onmiskenbaar broers. Hun kleding bijna identiek, net als hum mimiek. Ik weet niet waar ze leven, maar zo te zien en te ruiken, hebben ze geen permanent dak boven hun hoofd. Ze lopen door de stad. Ze hebben hun vaste adresjes waar ze iets kopen, of misschien wel iets krijgen. Een leven vol zorgen, zo stel ik me voor. Toch lopen ze met hun hoofd hoog, elke dag weer.

Wandelen schijnt gezonder te zijn dan wat dan ook. Een ommetje lopen. Minimaal 20 minuten, liefst elke dag en nog liever elke dag een ander ommetje. Dat eerste is al een uitdaging, dat tweede is serieus goed plannen en het derde is ondoenlijk. Vijf keer per week 20 minuten wandelen wil mij nog wel lukken, maar heel vaak hetzelfde rondje. De mens is toch een gewoontedier. Aan het einde van elk ommetje vertelt professor Erik Scherder mij op de app een hersenweetje. Ik weet na 50 ommetjes dat wandelen goed is. Wandelen zorgt voor een goede doorbloeding van mijn hersenen. Wandelen gaat veroudering tegen. Wandelen maakt natural killers aan waardoor je je weerstand verhoogt. Wandelen maakt je hart sterker. Wandelen is goed tegen stress. Wandelen zorgt dat je beter slaapt. Het zijn universele effecten lijkt me. Dus ook als wandelen geen keuze is, maar lijfsbehoud, dan nog moet het goed doen. Ook voor de twee broers die zeker meer dan 20 minuten per dag wandelen. Misschien houdt het hen mentaal en fysiek zo gezond dat ze niet over het randje vallen. Het randje van de maatschappij. Kunnen ze door het lopen even vergeten wat de zorgen en problemen van elke dag zijn.

In de strijd tegen de op de loer liggende depressie omdat er weinig positiefs is om naar uit te kijken, brengt wandelen hoop. Want bovenop alles zorgt wandelen voor gelukshormonen. Ik denk dat de twee broers, net als ik, teren op een voorraadje gelukshormoon dit donkere najaar. Zo zijn we wandelend allemaal gelijk.

Hannekeschrijft

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding