Foto:
Bedrijvigheid

PeelPioneers bouwt Europa’s grootste schillenfabriek in Den Bosch

PeelPioneers bouwt in Den Bosch de grootste schillenfabriek van Europa, geholpen door een consortium van duurzame doeners. Het bedrijf biedt een hoogwaardig circulaire oplossing voor sinaasappelschillen die overblijven na het maken van vers sap. In de nieuwe fabriek gaat PeelPioneers straks honderdtwintigduizend kilo schillen per dag verwerken, een verdriedubbeling van de huidige verwerkingscapaciteit. PeelPioneers gaat op zoek naar twintig nieuwe collega’s.

DEN BOSCH - PeelPioneers kiest met zijn nieuwe fabriek bewust voor Den Bosch vanwege de aanwezige agrifoodbusiness infrastructuur. Net als PeelPioneers loopt deze regio voorop in innovatie van de voedselketen. PeelPioneers zoekt de samenwerking met kennisinstellingen in de regio, zoals de HAS Hogeschool. Zo wil het bedrijf talent helpen ontwikkelen. PeelPioneers is gestart met een eerste testlijn in Amsterdam. In 2018 openden ze in Son een grotere productielijn voor citrusschillen, om te voldoen aan de snel stijgende vraag. Inmiddels groeit de circulaire scale-up uit zijn jasje. Het bedrijf breidt dit jaar uit van tien naar dertig medewerkers.

Brabant bij uitstek

Bas van Wieringen is medeoprichter van PeelPioneers en geloof dat duurzaamheid gecombineerd kan worden met gezonde business. “En Brabant is bij uitstek de regio waar we dit waar kunnen maken. De Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij heeft ons vanaf het eerste moment ondersteund. Niet alleen met een financiële bijdrage, maar ook door hun expertise te delen en door ons te koppelen aan het waardevolle Brabantse netwerk.”

Gered van de oven

Supermarkten en horeca moeten grote hoeveelheden schillen afvoeren. De pionierende technologie van PeelPioneers biedt hen een honderd procent circulaire oplossing. “Met de groeiende vraag naar versgeperste jus, groeit ook het aantal schillen”, legt mede-oprichter Sytze van Stempvoort uit. “Wij maken voedsel van voedsel. Hierbij blijft de volledige binnenkomende stroom behouden in de levensmiddelenketen. Met de nieuwe fabriek in Den Bosch kunnen we straks nog meer schillen redden van de verbrandingsoven. We schalen op naar honderdtwintigduizend kilo schillen per dag: een olympisch zwembad vol.”

Investeringsteam

Met de investering gaat Peelpioneers niet alleen de productie opschalen, maar ook nog meer waarde uit schillen halen. Zo zijn in het eigen laboratorium nieuwe producten ontwikkeld van de citrusschillen. Een voorbeeld hiervan zijn voedingsvezels die stevigheid en structuur bieden aan vleesvervangers, die klaar zijn om in de nieuwe fabriek geïmplementeerd te worden. De nieuwe productiefaciliteit wordt gerealiseerd dankzij de investering van een consortium, bestaande uit de Rabobank, het Ministerie van Economische Zaken (Topsector Energiesubsidie), het Nationaal Groenfonds, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, European Circular Bioeconomy Fund en DOEN Participaties.

Koploper circulaire keten

Op dit moment maakt PeelPioneers onder meer al sinaasappelolie en grondstof voor gekonfijte sinaasappelschil. Deze ingrediënten worden veelal toegepast in levensmiddelen, waaronder bier, muffins, limonade, bonbons en vleesvervangers en non-food producten als schoonmaakmiddelen en cosmetica. Dankzij de lokale productie van de voedselingrediënten zorgt PeelPioneers ervoor dat afnemers niet meer afhankelijk van seizoensgebonden sinaasappelen of van transport van buiten Europa. Daarmee levert PeelPioneers een bijdrage aan het reduceren van CO2-uitstoot.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding