<p>Jan toont trots zijn verzameling miniatuurschoentjes: &ldquo;Ik ben altijd bezig met schoenen&rdquo; </p>

Jan toont trots zijn verzameling miniatuurschoentjes: “Ik ben altijd bezig met schoenen”

(Foto: )

Zestig jaar in de zaak: 'Zolang ik kan ga ik door!'

Van jongs af aan kreeg Jan van den Nieuwenhuijzen (73 jaar), geboren in Dongen, het vak van schoenmaker met de paplepel ingegoten. Op zijn dertiende voegde hij zich bij zijn vader, die in 1960 een schoenmakerij opende onder de poort aan de Geert van Woustraat. Na zijn overlijden nam hij de zaak over en anno 2020 doet hij zijn werk nog steeds met veel plezier.

Door Astrid Berkhout

DEN BOSCH – “Mijn vader werkte jaren bij Hollandia Schoenen en bij Hush Puppies in Waalwijk”, vertelt Jan. “Toen hij de kans kreeg om in Den Bosch 10 euro meer te verdienen, verhuisde ons gezin deze kant op. Uiteindelijk begon hij voor zichzelf.” Ook broer Willem hielp mee in de zaak. “We waren allebei actief in de muziek. Het was handig dat we elkaar konden afwisselen.”

Toen hun vader in 1973 overleed, nam Jan de zaak over. “Willem koos voor de muziek, hij was drummer bij Peter Koelwijn en zijn Rockets. Uiteindelijk begon hij ook een schoenmakerij, maar in 2012 is hij onverwacht overleden. Ikzelf zei de muziek definitief vaarwel, ik wilde niet dat de winkel verloren zou gaan.” De liefde voor het vak groeide en hij volgde zelfs een opleiding tot orthopedisch schoentechnicus. “Iets wat kapot is, weer heel maken, er is niets mooier dan dat. Als ik klaar ben, poets ik alles op zodat de schoen er als nieuw uit ziet.”

Wanneer je de winkel binnenstapt, ga je moeiteloos terug in de tijd. De glazen vitrinekast met een uitgebreide verzameling miniatuurschoenen - afkomstig uit landen over de hele wereld - valt meteen op; van tinnen schoentjes tot prachtige handgemaakte schoentjes uit Hongarije. “De meeste heb ik gekregen van klanten. Pure nostalgie.” Ernaast ligt oud werkgereedschap van zijn vader en grootvader. “Dat heeft sentimentele waarde.”

Toen Jan in 2011 kanker kreeg, moest hij zijn winkel tijdelijk sluiten. “Veel mensen denken dat ik toen gestopt ben, maar niets is minder waar. Ik werk wel een stuk minder, op dinsdag tot en met vrijdag van 8.00 tot 13.00 uur. Dan kan ik in de middag wat rusten. Mijn werk is mijn grote hobby, zolang ik kan ga ik er mee door!”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding