Oprichting van het meedenkteam Duurzaam Hintham in 2019.
Oprichting van het meedenkteam Duurzaam Hintham in 2019. (Foto: )

Duurzaam Hintham is op stoom

Dit weekeinde vindt in Den Bosch het Duurzaam Weekend plaats. Dan zetten de gemeente, het bedrijfsleven, kennisinstellingen, bewoners en hun initiatieven nieuwe stappen om de stad duurzamer en groener te maken. Vanwege corona worden alle activiteiten online georganiseerd. Kijk voor het programma op www.duurzaamweekend.nl.

Door Tjeu Cornet

Den Bosch  - Een van die bewonersinitiatieven is Duurzaam Hintham. Hintham is met zijn 3.000 woningen een van de vijf proefbuurten die samen met de gemeente het voortouw nemen om de Bossche klimaatdoelen te realiseren. Een flinke groep bewoners is actief om zelf hun wijk duurzamer te maken. Met als doel in 2030 klaar te zijn voor andere energiebronnen dan aardgas. Van de stuurgroep die alle acties bijeenhoudt, is Henk Eemers voorzitter.

“Ik nam eind 2019 deel aan de eerste wijkbijeenkomst over dit thema. Op de uitnodiging van de gemeente kwamen daar ruim 300 bewoners op af. Daarvan bleef een groep van 30 mensen over, die door wilden pakken. Ik was daar één van. Die bewoners vormden een aantal werkgroepen die van alles gingen uitzoeken. Zoals hoe isoleer je een huis, hoe wek je energie op en hoe transporteer je die? Daarbij kregen we onder meer hulp van studenten van Hogeschool Avans.”

Net vóór de zomer van 2020 werden alle bevindingen van de werkgroepen gebundeld en op de website gezet. Eemers: “Tot dat moment kregen we ondersteuning van Buurkracht. Nu moesten we het zelf doen. Daarom hebben we die stuurgroep opgericht. Om Duurzaam Hintham door de zomer te loodsen en ervoor zorgen dat de bal bleef rollen. En vooral om een impuls te geven aan dit initiatief ná de zomer.”

Duurzame woningen

“Zo hebben we het idee uitgewerkt om een aantal typische huizen(blokken) in onze wijk te onderzoeken. Wat is de staat van de woningen, hoe kun je die duurzamer maken, wat kost dat en hoe kunnen de bewoners die kosten financieren? Dat is belangrijke informatie voor de bewoners van die huizen, voor hun buren, maar ook voor ons op onze zoektocht naar de juiste toekomstige energie-infrastructuur in de wijk.”

Visie

Intussen denken ze in Hintham na over de langere termijn. Projecten zijn leuk, maar moeten wel met elkaar samenhangen. Daarom gaat de stuurgroep dit najaar aan de slag met een visie. Eemers: “We willen de grote lijn neerzetten en maatregelen benoemen die daarin passen. Tegelijk willen we niet alles dichtspijkeren, maar ons steeds kunnen aanpassen aan een wereld die snel verandert.”

Zover is het trouwens nog niet, vind Eemers. “We zijn op stoom, maar we hebben pas de eerste stappen gezet op een traject dat nog jaren gaat duren en dat op ons allemaal veel impact zal hebben. Naast steun van gemeente en andere partijen zou het dus fijn zijn als nog meer medebewoners zich aansluiten en meedoen.”

www.duurzaamweekend.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding