Chiel Nugter: “Muziek is waar mijn hart ligt." Foto: Minh Tam Nguyen
Chiel Nugter: “Muziek is waar mijn hart ligt." Foto: Minh Tam Nguyen (Foto: )

'Elk nummer heeft zijn eigen verhaal'

De Bossche componist en gitarist Chiel Nugter begon op zijn achtste met gitaarspelen. Op zijn twaalfde kreeg hij van zijn moeder een laptop met het programma Guitar Pro erop, waarmee een nieuwe passie werd geboren. Tot zijn twintigste was hij bijna dagelijks bezig met het uitwerken van melodieën. “Die borrelden op in mijn hoofd en moesten er gewoon uit, het was echt verslavend.” Afgelopen zomer maakte hij het album Hertogstad, geïnspireerd door bijzondere plekken, monumenten en gebeurtenissen in de stad.

Door Astrid Berkhout

DEN BOSCH – Tussen zijn twaalfde en zijn twintigste schreef Chiel meer dan 1.000 authentieke melodieën. “Ik heb drie levens nodig om met die allemaal uit te werken.” Hij kan in ieder geval putten uit een unieke collectie, o.a. voor de verschillende rockbands waar hij voor speelde. “Muzikaal gezien was dit laatste niet uitdagend genoeg, mijn melodieën lenen zich over het algemeen voor een veelheid aan instrumenten. Ik wilde meer.” 

In 2016 schreef hij dan ook een stuk voor symfonieorkest Toermalijn ter ere van de Jodenherdenking te kamp Vught. “Het is mijn grote droom om ooit een stuk te mogen schrijven voor een groot symfonieorkest met koor. Het album Hertogstad heb ik mede kunnen maken dankzij een subsidie van de gemeente Den Bosch. Ik kon mijn muzikale creativiteit er helemaal in kwijt. Mijn muziek is wat melancholisch en dromerig, dat past perfect bij de sfeer die onze historische stad ademt. Ik heb me o.a. laten inspireren door het Hellegat, de Watertoren, de Citadel, de Put, het Beleg van ‘s-Hertogenbosch en het orgel van de Sint-Jan. De bijbehorende videoclip is door Remco Coolegem opgenomen in het Zwanenbroedershuis, m.m.v. Vooropleiding Hedendaagse Dans van Geraldine van de Griend.”

 Ook andere muzikanten werkten mee aan Hertogstad, waaronder pianist Chris van der Kuilen, zanger Salvatore Locanto, fluitist Henny Gieles en de talentvolle violiste Iris van Nuland. Bart van Liempt heeft meegedacht in de muzikale uitwerking. “Als gevolg van de coronacrisis waren de agenda’s van iedereen zo goed als leeg. Daardoor hebben we het album, met in totaal veertien neoklassieke nummers, in amper vijf maanden tijd kunnen afronden. Alleen het nummer Watertoren is echt in de studio, Paviljoen Ongehoorde Muziek in Eindhoven, opgenomen, de rest is gebeurd bij de betrokkenen thuis. Vervolgens is daar één mooi geheel van gemaakt. Als we alles in de studio hadden kunnen opnemen, was het natuurlijk nóg beter geweest maar we zijn heel tevreden met het eindresultaat.” 

Chiel is inmiddels alweer druk bezig met een tweetal andere projecten. “Samen met Iris van Nuland heb ik een album gemaakt met nummers voor gitaar en viool. Daarnaast ben ik bezig met een album met elektronische muziek, dat zit nu in de afrondende fase. Ik hoop dat ik over een tijdje in het verlengde van beide projecten optredens kan gaan geven. Het is immers het allermooiste als het publiek er live van kan genieten!” 

Meer informatie: www.chielnugter.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding