Foto:
Onder de Boschboom

Onder de Boschboom: Zolderverhalenmuseum

Floortje Dessing - de hele wereld is haar dorp - bracht een nieuw reisprogramma: Floortje blijft hier. In Nederland dus. Onbeperkt reizen is er door corona niet meer bij. Het massatoerisme kreeg een flinke klap. Historicus Frank Ankersmit is daar niet rouwig om. Zijn aanbeveling: blijf dichterbij huis en verdiep je in de cultuur en geschiedenis van de plaats van bestemming.

In 1794 publiceert de Franse kunstschilder Xavier de Maistre (1763-1852) Reis door mijn kamer. Wippend op zijn stoel reist hij door zijn kamer. Hij beschrijft zijn boekenkast, zijn hondje, de gravures op de muur en telkens loopt zijn geest vol met gedachten, gevoelens en herinneringen.

Bosschenaren, wonend in een stad met geschiedenis, kunnen ervan maken: Reis door mijn stad. Al meer dan 3000 van hen zijn Boschloog, gediplomeerd kenner van stadsgeschiedenis.

Vaak gaan ze door als stads- of torengids of rondleider in het Jheronimus Bosch Art Center, een van de meest opmerkelijke musea in Nederland. Niet de echte werken van Jheronimus Bosch maar fotografische afbeeldingen, vormen hier de ruggengraat van de beeldende verhalen van de rondleiders. Zo is dit opmerkelijk museum als een in 1947 door André Malraux bedacht ‘musée imaginaire’. Hij ordende honderden afbeeldingen van kunstwerken en liet ze nieuwe verbanden aangaan. Malraux nodigde mensen uit hun eigen museum te ontwikkelen.

Welnu, krantenverzamelaar Jan de Wit heeft zo’n 15.000 kranten in bezit. Met gemak brengt hij de Tweede Wereldoorlog van dag tot dag in beeld. Stel je voor: kranten als leidraad voor een museum. Het begint met een bijzonder verhaal: In juni 1940 schrijft de Duitse bezettingskrant Deutsche Zeitung in den Niederlanden, ‘Mit fünf Mann wurde Herzogenbusch genommen’. Zonder ook maar een schot te lossen neemt de Duitse verbindingsofficier Frustl op 13 mei 1940 met slechts vier kompanen (!) de Brabantse hoofdstad in. Deze krant ‘versier’ je dan met de eerste Bekantmachung voor Bosschenaren in het Duits. Geheid dat zo’n reliek wel ergens op een Bossche zolder aanwezig is.

De ‘museumdirecteur’ nodigt dan regelmatig Bosschenaren uit attributen aan te leveren met een verhaal.

Bosschenaar Frans van Grinsven (1920-1995) bewaarde op zolder een Duits-Russisch woordenboekje uit 1943. De nazaten van Frans weten dat hij dit boekje in 1943 gebruikte om in Wolfsburg te kunnen communiceren met Russische ‘dwangarbeiders’. Verhaal geboren dus. Oktober 1944, de bevrijdingsslag om de stad is echt wereldnieuws, tot in Australië. Dat laat je zien, samen met het uniform en de tamboerijn van een Welshmen-soldaat, deel van weer een andere zolderverzameling.

Kortom, haal de oorlogsverhalen van de Bossche zolders in de vorm van relieken, dagboeken, sieraden en noties van de vergeten of niet vertelde verhalen, opgeborgen in een laatje. Laat de Bosschenaar zijn eigen oorlogsmuseum inrichten met steeds weer wisselende verhalen. Ook 76 jaar na de Bevrijding moet het oorlogsverhaal nog een hele tijd mee.

Frans van Gaal

Onder De Boschboom is een rubriek van cultuurhistorische aard, die haar columnisten een podium biedt om onderwerpen die met de Bossche cultuur te maken hebben uit te diepen. Reacties? Mail naar: onderdeboschboom@kringvrienden.nl.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding