In je eentje muziek maken is leuk, maar samen met een bandje is natuurlijk nog veel leuker. Muziekles Den Bosch stimuleert dat door zelf bandjes samen te stellen en op te treden.
In je eentje muziek maken is leuk, maar samen met een bandje is natuurlijk nog veel leuker. Muziekles Den Bosch stimuleert dat door zelf bandjes samen te stellen en op te treden. (Foto: Matthias van Middendorp)

Muziekschool speelt toontje hoger: Nieuwe stichting voor festivals en workshops

Voor vele Bosschenaren bekend, voor sommige nog niet, Muziekles Den Bosch. Al zo’n 6 jaar deelt Muziekles Den Bosch muzikale kennis met leerlingen van alle leeftijden en interesses in allerlei muziekstijlen. Dit jaar heeft de muziekschool er een ‘broertje’ bij: Stichting MuzieklesDenBosch. Die richt zich meer op festivals en workshops, waarvan de eerste in de week van 21 september begint.

DEN BOSCH - Muziekles geeft de Bossche muziekschool vanuit de lokalen in Huis73 (voorheen Babel/Muzerije). “We geven les vanuit de leerling, waarbij plezier en beleving centraal staan”, legt Jacco Wijnia, een van de docenten, uit. “Onze docenten zijn veelzijdig en vullen de lessen op zo’n manier in dat ieder leerdoel behaald kan worden. Daarnaast zijn alle docenten ook podiumkunstenaars. Hun werk als schrijvers, songwriters en (sessie)muzikanten geeft dat elke docent met een frisse blik kijkt naar muziekeducatie. Iedere docent heeft een eigen manier van lesgeven en coachen, wat ons lesaanbod inclusief maakt. Daar zijn wij trots op!”.

Muziekles Den Bosch biedt meer dan alleen muzieklessen in individuele of duovorm. Ze biedt verschillende workshopreeksen en stimuleert hun leerlingen in het samen spelen. Zo worden er bands gevormd voor optredens maar zijn er ook band- en groepslessen te volgen. Leerlingen worden uitgedaagd om in een veilige omgeving de volgende stap te zetten. Jacco: “We werken naar een doel. Dit kan een leerdoel zijn, een optreden of een opname maken bijvoorbeeld. Zo hebben wij onze ‘Vitrinekast’. Daarin vangen we in beeld en geluid waar leerlingen mee bezig zijn. Met begeleiding van hun docent presenteren zij zich op een manier die bij hen past. Deze video’s worden dan op ons YouTube-kanaal geplaatst en gedeeld op de website en facebookpagina, waar iedereen ze kan bekijken.” Naast de leerdoelen van leerlingen, focust Muziekles Den Bosch erop dat er zo snel mogelijk muziek gemaakt kan worden. Niet eerst uren besteden aan de theorie en dan pas het instrument oppakken. “We willen in de eerste les meteen spelen of zingen met onze leerlingen. De kennis en theorie komt gaandeweg.”.

Dit jaar is ook ‘Stichting MuzieklesDenBosch’ in het leven geroepen. “Met deze anbi-stichting willen wij op de lange termijn zorgen voor kwalitatieve muzieklessen in het centrum van Den Bosch. Dit vieren we met onder andere met een festival en een reeks workshops die voor iedereen toegankelijk is. Of je nou beginnend bent of al gevorderd, jong of oud. Voor iedereen is er plek bij ons.” De eerste workshopreeksen van acht weken starten in de week van 21 september. Die bestaan onder andere uit bandlessen, groepslessen voor gitaar en ukelele maar ook uit samenzang, stemgezondheid, songwriting en music production.

Muziekfestival

Behalve de workshops is een muziekfestival op 29 november een van de eerste wapenfeiten van de nieuwe stichting. De hele dag wordt er samen muziek gemaakt en kun je luisteren naar mooie en toffe liedjes. Naast optredens die dag zijn er workshops en masterclasses die je kunt volgen. Zo komen bijvoorbeeld Bas van Wetten (bandleider bij Andre Hazes) en Noah Seelmann (producer van Davina Michelle) vertellen over hun rol als (sessie)muzikant in een band. Andere thema’s die voorbij komen zijn sounddesign, rap en tekstschrijven.

Wie op de hoogte wil blijven van het festival op 29 november, kan de facebookpagina van Muziekles Den Bosch in de gaten houden. Op de website van Muziekles Den Bosch staat meer info over de workshopsreeksen en het lesaanbod.

www.muzieklesdenbosch.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding