Foto: Pexels
aangeboden door thebagstore.nl

Thuis bevallen of toch naar het ziekenhuis?

Thuis bevallen stond in ons land een tijd lang in een minder goed daglicht, terwijl Nederland bekend staat om thuisbevallingen. Het zou gaan om een relatief hogere babysterfte, maar dat blijkt veel meer te maken te hebben met de hogere risico’s bij zwangere allochtone vrouwen in ons land. Het staat buiten kijf dat thuis bevallen veilig is en dat je nog altijd zelf mag kiezen. 

Een paar jaar geleden werd er al melding van gemaakt: thuisbevallingen doen zich steeds minder vaak voor. En dat terwijl Nederland internationaal bekend staat als ‘thuisbevalland’. In 2017 kreeg nog maar dertien procent van de zwangeren thuis een kindje, terwijl dat tien jaar eerder 23 procent was. In de jaren negentig was het aantal thuisbevallingen nog ruim 35 procent, dat is veel ten opzichte van andere landen. In de jaren vijftig en zestig was thuisbevallen in Nederland zelfs de norm. Naar het ziekenhuis ging je alleen als er complicaties waren. Zo’n tachtig procent van de vrouwen beviel in de eigen omgeving van een kind. 

Om pijnstilling naar het ziekenhuis

Volgens experts heeft het te maken met de vraag naar pijnstilling. Steeds vaker wenst de vrouw zo min mogelijk pijn te ervaren en omdat pijnstilling thuis niet gegeven kan worden, het gaat immers niet om een paracetamol tabletje uit de rugtas, wordt dan uitgeweken naar het ziekenhuis. 

De vereniging van verloskundigen (KNOV) meent dat er een verkeerd beeld is ontstaan ten aanzien van thuisbevallingen en dat mensen er angstig voor zijn geworden. Ook laten veel vrouwen zich leiden door wat hun omgeving kiest. De verloskundigen pleiten ervoor dat thuisbevallen weer vaker plaats gaat vinden. 

Thuis bevallen is net zo veilig als in het ziekenhuis

In de meest ander Europese landen is thuis bevallen niet of nauwelijks aan de orde. Daar worden kinderen bijna altijd in het ziekenhuis geboren. Er gingen enige tijd geleden geluiden rond dat Nederland dientengevolge een hogere babysterfte had, maar dat blijkt niets met thuis bevallen te maken te hebben. Thuis bevallen wordt door TNO net zo veilig bevonden als in het ziekenhuis. 

‘Als er thuis bij de bevalling iets misgaat, staat er niet meteen een gynaecoloog naast het bed, maar dit is volgens TNO in het ziekenhuis óók niet het geval. Het operatieteam van een ziekenhuis is na ongeveer een half uur inzetbaar. Als een thuisbevalling dreigt mis te lopen, kan in de tijd van het vervoer naar het ziekenhuis ook een medisch team bijeen worden geroepen,’ zo meldde RTLnieuws dit jaar in een nieuwsbericht. 

Thuis bevallen meer ontspannen

In Nederland kan iedere vrouw ervoor kiezen om ofwel thuis of in het ziekenhuis te bevallen. Gebeurt het thuis dan staat in ieder geval een koffertje en een heuptasje klaar om alle nodige spulletjes mee naar het ziekenhuis te nemen en is de Micmacbags tas gevuld met de nodige papieren en de smartphone om foto’s te maken. In veel gevallen menen vrouwen dat thuis bevallen nog altijd een stuk meer ontspannen is dan in het ziekenhuis. Al er geen medische indicaties zijn om naar het ziekenhuis te gaan, kan dat dus nog altijd. 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding