<p>Leerlingen van basisschool Het Palet hebben een mooie plastic boot gemaakt als afsluiting van het project &#39;plastic soep&#39;.&nbsp;</p>

Leerlingen van basisschool Het Palet hebben een mooie plastic boot gemaakt als afsluiting van het project 'plastic soep'. 

(Foto: Lisette Broess)

Plastic boot gedoopt door leerlingen

Op basisschool Het Palet vond vrijdag 25 september een bijzondere doop plaats. Als afsluiting van een project over ‘plastic soep’ hebben de kinderen van groep vijf tot en met acht een grote boot gemaakt van plastic afval. Deze werd symbolisch gedoopt tijdens een feestelijke ceremonie.

Door Lisette Broess-Croonen

DEN BOSCH - In het project kregen de leerlingen lessen van de werkgroep Palet-Natuurouders. Ze leerden onder andere hoe plastic in de oceanen terecht komt, hoe slecht dit is voor de natuur en de dieren en hoe lang het duurt voordat plastic verteerd. Het ging er daarbij vooral om dat de kinderen zich bewust werden van het hergebruik van plastic. Niet iedere dag het brood in een nieuw plastic zakje, dat vervolgens op het schoolplein achterblijft. En niet iedere dag het drinken in een nieuw plastic wegwerpflesje. met wat flink rekenwerk kwamen ze erachter dat alleen al op hun eigen school in een jaar tijd honderdduizend zakjes en honderdduizend flesjes worden verbruikt. Onder het motto ‘plastic soep begint bij jou op de stoep’ leerden de kinderen om op een andere manier met plastic om te gaan.

Als afsluiting van het project werd er plastic afval verzameld, zowel buiten op straat als thuis. Van al dat afval werd een grote plastic boot gemaakt. Niet met de bedoeling om deze te water te laten, want er moet niet nog meer plastic in de oceaan komen. Maar wel om een leuke afsluiting van een mooi project te hebben en daar hoort ook een feestelijke doop bij. Twee van de klassen die mee hadden gedaan aan het project, mochten meedoen aan de feestelijke afsluiting ervan. Met een paar interessante vragen over het onderwerp, vond er een afvalrace plaats onder de leerlingen. De vier winnaars mochten de boot dopen. Met een confettikanon in de hand en onder gejuich van de andere kinderen vond deze plaats en werd de naam van de boot bekend gemaakt: de plastanic. Een van de winnaars was Isabella (9). Zij vond het een leuk project waar ze veel van had geleerd. In Den Bosch lopen in ieder geval weer meer mensen rond die weten hoe belangrijk het is om afval goed te scheiden.

De werkgroep van Het Palet bestaat uit (groot)ouders die een cursus tot natuurouder hebben gevolgd bij het IVN. Buiten zijn tijdens schooltijd is volgens het IVN niet meer vanzelfsprekend, maar heeft wel veel positieve invloeden op de kinderen en is daarom belangrijk. Om die reden gaan de natuurouders met de kinderen op onderzoek in de natuur en ondersteunen de leerkrachten met de natuureducatie op school.

Info: www.ivn.nl/natuurouders

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding