<p>Huub van der Linden neemt afscheid als rector van het Vughtse Maurick College, waar hij veertig jaar werkzaam is geweest, als docent en (con)rector. Foto en tekst: Lisette Broess-Croonen</p>

Huub van der Linden neemt afscheid als rector van het Vughtse Maurick College, waar hij veertig jaar werkzaam is geweest, als docent en (con)rector. Foto en tekst: Lisette Broess-Croonen

(Foto: Lisette Broess)

Rector neemt afscheid van Vughts Maurick College

Na veertig jaar verbonden te zijn geweest als leraar en rector aan het Maurick College, gaat Huub van der Linden per 1 oktober met pensioen. Het meest trots is hij op de leuke ervaringen die leerlingen aan hun schooltijd hebben overgehouden. “Die ervaringen komen onder andere door mogelijkheden die het Maurick College biedt buiten schooltijd.”

VUGHT - In 1980 begon Van der Linden op het Maurick College als docent natuurkunde. Na vijf jaar trad hij als conrector toe tot de directie en sinds 2007 is hij rector van de school. “Toen ik begon, was het een gewone middelbare school voor alleen HAVO en VWO. Halverwege de jaren negentig werden we een daltonschool en begon de grote groei.”

Daltonschool

“Bij het daltononderwijs willen we andere vaardigheden overbrengen dan alleen kennis: verantwoordelijkheid, zelfstandigheid en samenwerken. Doordat leerlingen twee keer per dag zelf kiezen waar ze aan werken, ontstaat er een andere verhouding tussen leerlingen en docenten. Het is fijn voor de leerlingen om de eigen regie te nemen en meer gezien te worden. Als docent kom je een keer aan een gesprek toe. De sfeer op school veranderde ook toen we voor dit onderwijstype kozen. We hebben nu een relaxte sfeer die ik zelf bijzonder vind.”

Talent

Nadat het daltononderwijs was ingevoerd, werd de school ook uitgebreid met de MAVO en later VBO. “Dat was toen best wel spannend, maar ik ben inmiddels zelf ook een groot voorstander van een brede scholengemeenschap. Als je samen aan dingen bouwt, krijg je waardering en erkenning voor elkaar. Talent is geen verdienste, maar iets wat je geschonken krijgt. Of je nu talent hebt voor wiskunde of glasblazen. Sinds zes jaar hebben we op school de Talent Academy. Iedereen heeft een talent, je moet alleen ontdekken waar het ligt. Leerlingen moeten hun ik ontdekken en kunnen shinen. Als ik iets wil beïnvloeden als rector, is dat het zelfvertrouwen van leerlingen. We doen daarbij ook veel aan internationalisering. Als je de kans krijgt om buiten school iets te doen, moet je dat ook doen. Ik hoor vaak terug dat leerlingen zo’n ervaring als mooiste moment van hun schooltijd ervaren.”

Groei

Waar het Maurick College in de jaren negentig nog geen duizend leerlingen had, is dat aantal dit jaar ruim tweeduizend. “We dachten dat leerlingen die hierheen zouden komen, bewust voor het daltononderwijs zouden kiezen. Maar kinderen kiezen ook voor deze school omdat hun vrienden ervoor kiezen. Dit jaar hebben we voor het eerst moeten loten en dat vond ik vreselijk. We bouwen er nu een nieuw gebouw bij. Niet om meer leerlingen te kunnen huisvesten, maar omdat ruimte ook een kwaliteit is. Ruimte geeft rust, net als groen. Daarom zorgen we ook voor meer groen in de open ruimtes. Met het nieuwe gebouw krijgt onze school meer ruimte en meer smoel. Er zit een grote collegezaal in, waar hopelijk later mensen uit de wetenschap of het bedrijfsleven komen praten.”

Pensioen

Met een leeftijd van ruim zevenenzestig jaar, vond Van der Linden het tijd om met pensioen te gaan. “Ik moet een nieuw tijdsvenster in. Het is ook wel fijn om niet meer de hele tijd aan te staan en te genieten van mijn vrije tijd. Ik wil dingen doen die ik zelf interessant vind, zoals de wandeling van de dodenmars van Sachsenhausen naar Lübeck. Deze tocht moest mijn oom ook lopen. Hij overleefde het niet. Nu ik ouder ben, ben ik steeds meer geïnteresseerd in de geschiedenis van mijn familie. Een bestuursfunctie hoef ik niet, behalve dan misschien in de mijnstreek in Limburg waar ik vandaag kom. Dat was een rijk gebied en is nu helemaal verloederd. Ik zou dat graag terugbrengen in de oorspronkelijke staat.”

Justin Stolwijk

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden
Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding