<p>Ed Hoffman is een van de columnisten van de rubriek 'Onder de Boschboom'. Een van zijn favoriete plekken in de stad is het Jheronimus Bosch Art Center met het schilderij 'De tuin der lusten'.  </p>

Ed Hoffman is een van de columnisten van de rubriek 'Onder de Boschboom'. Een van zijn favoriete plekken in de stad is het Jheronimus Bosch Art Center met het schilderij 'De tuin der lusten'.  

(Foto: )

Boschboomcolumnist: ‘De eerste keer dat ik in de Sint Jan kwam, was ik in de hemel’

Hoewel Ed Hoffman is geboren in Berlicum, kwam hij vaak bij familie in Den Bosch. Inmiddels woont hij er zelf ook al een hele tijd en schrijft hij over de stad in zijn columns voor ‘Onder de Boschboom’.

Door Lisette Broess-Croonen

DEN BOSCH - Hoffman studeerde geschiedenis en kunstgeschiedenis en gaf in beide vakken les op het Jeroen Bosch College. Hij promoveerde op het vraagstuk ‘waarom Brabant niet bij België kwam in 1830’, waarin Den Bosch een grote rol speelde. Hij is betrokken bij de voorbereiding, inrichting en inhoudelijke organisatie van het Jheronimus Bosch Art Center. Ook schreef hij veel cultuurhistorische artikelen en twee boeken over Jeroen Bosch.

Hoe bent u bij ‘Onder de Boschboom’ terecht gekomen?
Ongeveer zeven jaar geleden viel er een columnist weg en hebben ze mij gevraagd het over te nemen. Ik zat toen in het bestuur van De Boschboom en was redacteur van de Bossche Bladen.

Waar haalt u inspiratie uit bij het schrijven van de column?
Ik schrijf in ieder geval niet over voetbal of politiek. Verder heb ik meer dingen waar ik over wil schrijven dan waarover ik kan schrijven. Ik leef en wandel in de stad en haal daar mijn inspiratie uit.

Wat is uw favoriete plek in Den Bosch?
De Sint Jan. Ik heb tien jaar op kostschool gezeten in Gestel. Eens liepen we vanuit school via De Pettelaar naar de Sint Jan. Toen ik daar binnen kwam jubelde het orgel en werden wolken wierook door de zon, die door de glas-in-lood ramen scheen, prachtig gekleurd. ‘Dit is de hemel’ dacht ik toen. Sindsdien is de Sint Jan één van de plekken waar ik thuis ben. Iedere zondag ga ik er naar de hoogmis.

Wat maakt Den Bosch zo bijzonder?
De Parade met de Sint Jan, de Bossche Broek en het Jheronimus Bosch Art Center met de Tuin der Lusten. Ik heb zelf twee boeken geschreven over Jeroen Bosch en was met mijn klas al bij de eerste tentoonstelling van zijn werken in 1967.

Welk moment uit de Bossche geschiedenis had u graag meegemaakt?
Zondag 27 mei 1481. Toen gebeurde er iets schokkends op de markt. Wat dat is? Dat vertel ik in mijn volgende column. Maar ik had daar graag staan kijken. Naast Jeroen Bosch en zijn vrouw!

Onder de Boschboom
Een van de vaste rubrieken in de Bossche Omroep is de wekelijkse column ‘Onder de Boschboom’. Diverse Bosschenaren schrijven om beurten over cultuurhistorische aspecten van de stad. De komende periode laten we de columnisten kennis met u maken.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding