<p>Leerlingen van de Sancta Maria Mavo geven een rondleiding aan de onderwijswethouder, onder andere langs de &#39;nieuwe&#39; kluisjes.</p>

Leerlingen van de Sancta Maria Mavo geven een rondleiding aan de onderwijswethouder, onder andere langs de 'nieuwe' kluisjes.

(Foto: )

Klaar voor de toekomst: Sancta Maria Mavo na inhaalslag geopend

Na acht maanden werken aan een bouwkundige inhaalslag is de Sancta Maria Mavo vrijdag 4 september officieel geopend door wethouder Ufuk Kâhya. Onder leiding van gids en tweedeklasser Thies Ploum en oud-leerling Sarah Cheiki kreeg de onderwijswethouder een rondleiding.

DEN BOSCH - Die trok onder andere langs de ooit zo saaie grijze kluisjes, die door neo-popkunstenaar Geoffrey Wine en Sancta-leerlingen tot kleurrijke kunstwerken zijn omgetoverd. Ook liet Thies de enorme wandschildering in de kantine zien; met een kunstwerk van 8 bij 4,5 meter heeft de Sancta nu haar eigen, moderne ‘Nachtwacht’, waarbij de Bossche draak naast een hart staat met de spreuk ‘YOLO’ (you only live once).

Behalve kunstzinnige opwaardering heeft de verbouwing Sancta ook praktisch en ruimtelijk een boost gegeven. De bovenverdieping was 70 jaar lang een donkere, stoffige opslagzolder en is nu gepromoveerd tot een lichte ruimte met docentenwerkplekken en vergaderruimtes. Nieuwe luchtbehandelingskasten zorgen voor een betere luchtkwaliteit die voldoet aan de eisen die het coronavirus vandaag stelt. Met die verbeterde luchtkwaliteit wil de school aan de Aartshertogenlaan bijdragen aan het programma ‘de Gezonde School’, net als met veel lichtinval en een watertappunt op het schoolplein. Dat wordt in het najaar vergroend met bomen, borders en bloembakken. Volgens Sancta is het gebouw ‘een prachtige mix geworden van de charme van 1950 met de sprankeling van 2020’.

Niet alleen aan de toekomst van de leerlingen wordt gedacht, ook aan die van de planeet. Zo noemt de school zich het eerste ‘bijna energieneutraal schoolgebouw’ (BENG) in de stad met de nieuwe warmtepomp en de zonnepanelen op het dak. Dat is onder andere fijn voor de twee nieuw gemaakte multifunctionele ruimten die zo’n veertig tot zestig kinderen kunnen herbergen.

Thies heeft drie kwartier de loftrompet gestoken over zijn school. Wethouder Kâhya was onder de indruk, ziet in Thies wel een potentiële wethouder en nodigde hem uit voor een dag op het gemeentehuis. Wie weet, is het wel Thies die in 2036 het 75-jarige jubileumfeest van de school opent!

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding