Still uit het YouTube-filmpje over de Toegankelijkheidsprijs van 2019. Winnaar was toen Kindcentrum Meerlaer, die speciaal en regulier onderwijs en opvang combineert.
Still uit het YouTube-filmpje over de Toegankelijkheidsprijs van 2019. Winnaar was toen Kindcentrum Meerlaer, die speciaal en regulier onderwijs en opvang combineert. (Foto: )

Toegankelijkheid is toch een award waard?

Iedereen hoort erbij. Om die gedachte uit te dragen en concreet te stimuleren reikt de gemeente ‘s-Hertogenbosch elk jaar de Toegankelijkheidsprijs uit. Die gaat naar een organisatie, vereniging of inwoner die zich buitengewoon inzet voor toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Ken jij iemand die zich inzet voor toegankelijkheid voor iedereen? Zoals drempelloze bedrijven, meedenkende evenementen of inclusieve werkgevers? Die kun je tot 15 september nomineren via de website van de gemeente ‘s-Hertogenbosch.

DEN BOSCH - “We willen personen, organisaties en bedrijven stimuleren om de toegankelijkheid, bereikbaarheid en gebruiksvriendelijkheid voor mensen met een beperking goed te regelen”, legt wethouder Ufuk Kâhya uit. “We willen een toegankelijke gemeente zijn waar iedereen welkom is en kan meedoen, zodat alle inwoners gelijke kansen hebben en zich geaccepteerd voelen. Op school, op straat, op het werk, in de zorg, in de sport, in hun eigen sociale kring of waar dan ook. Als gemeente hebben we hierin een taak, maar we kunnen het niet alleen. Daarvoor hebben we iedereen nodig. Gelukkig gebeurt er al veel. Met de Toegankelijkheidsprijs willen we de onzichtbare helden die zich hiervoor inspannen meer zichtbaar maken én waarderen.”

Wat is toegankelijkheid?
Toegankelijkheid gaat over bereikbaarheid, gebruiksvriendelijkheid en kunnen meedoen. Dat gaat verder dan de toegang en inrichting van gebouwen en openbare ruimte. Toegankelijkheid zorgt dat iedereen kan genieten van een concert, evenement, een hapje eten of sporten. Dat informatie op de website van een bedrijf/organisatie voor iedereen duidelijk en makkelijk te vinden is. En dat iedereen zich thuis voelt bij een organisatie, bij een activiteit of in een bedrijf en iedereen gebruik kan maken van de voorzieningen en diensten die worden aangeboden.

Winnaar vorig jaar
Vorig jaar ging de Toegankelijkheidsprijs naar Kindcentrum Meerlaer in Rosmalen. Zij ontvingen een wisseltrofee en een cheque ter waarde van 3.000 euro. In een promotiefilmpje vertelt directeur Anita van Heusden waarom het kindcentrum bijzonder is: “We doen activiteiten met elkaar, dus dat betekent dat er kinderen van school gaan voorlezen bij kinderen van De Elzengaard. We maken samen muziek en hebben samen vieringen. Dus we zijn continu op zoek naar momenten waar ze elkaar ontmoeten”. Het Kindcentrum is daarmee mooi voorbeeld van een plek waar kinderen met en zonder beperkingen samen spelen en leren. Zo leren kinderen omgaan met zowel overeenkomsten als verschillen. Dat vergroot de sociale integratie. Het filmpje is te zien op het Youtube-kanaal van de gemeente ‘s-Hertogenbosch. Daar zijn ook dee andere twee genomineerden van vorig jaar te zien: Boxing Boldy en aannemersbedrijf Roy Verstegen uit Nuland.

De jury bestaat uit Ufuk Kâhya, de wethouder Welzijn en ervarings- en/of inhoudsdeskundigen. Zij bepalen wie de Toegankelijkheidsprijs 2020 wint. De jury kiest uit de genomineerden één of meerdere winnaars. De prijs is een wisseltrofee en een geldbedrag van totaal 3.000 euro. Én de eer om voor een jaar de meest toegankelijke organisatie van de gemeente genoemd te mogen worden!

Sinds 2016 is het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking in Nederland van kracht. Dat gaat er vanuit dat iedereen gelijkwaardig moet kunnen meedoen. Ook mensen met fysieke, zintuigelijke, psychische en/of verstandelijke beperkingen. Ze moeten zoveel mogelijk zelfstandig kunnen wonen, uitgaan, sporten, het openbaar vervoer gebruiken, naar school gaan of werken.

Wie wint dit jaar?
Is jouw organisatie toegankelijk en kan iedereen er meedoen of ken je een organisatie of inwoner die zich buitengewoon inzet voor mensen met een beperking? Aanmelden voor de Toegankelijkheidsprijs 2020 kan tot 15 september via s-hertogenbosch.nl/toegankelijkheidsprijs.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding