Bij het WK Paalklimmen is het zaak om zo snel als een aap in de 16-meter hoge paal te klimmen en aan de bel te trekken.
Bij het WK Paalklimmen is het zaak om zo snel als een aap in de 16-meter hoge paal te klimmen en aan de bel te trekken. (Foto: Brigitte Habraken)

Zo snel mogelijk 16 meter de paal op!

Even dreigde het niet door te gaan, maar nadat het hele gebeuren onder de loep is genomen, aangepast en voorzien van maatregelen kan jong en oud op vrijdag 11 en zaterdag 12 september vanaf 18.00 uur niet de boom in, maar de 16 meter hoge paal op tijdens het WK Paalklimmen bij Casa Del Arte aan het Kapeleind in Wijbosch. Deelname is gratis en het spektakel is beide dagen omlijst met muziek. Let op! Er is ruimte voor 250 bezoekers.

Door Wendy van Lijssel

SCHIJNDEL – De dertiende editie van het WK Paalklimmen in Wijbosch is een spektakel waar jaarlijks jong en oud plezier en vertier mee wordt geboden. Vanwege het rondwarende virus hing ook dit evenement enige tijd aan een zijden draadje. De grote wei gelegen bij Casa del Arte heeft echter meer dan voldoende ruimte en de organisatie neemt daarbij nog een keur aan maatregelen die zorgen dat deelnemers en bezoekers coronaproof kunnen deelnemen of genieten van het schouwspel en het in muziek verpakte programma.

“We hebben één ingang, een looproute en extra hangtafels, toiletten en watervoorzieningen. We hopen verder dat iedereen zijn gezonde verstand gebruikt. We zijn tenslotte allemaal wel weer toe aan een feestje”, vertelt Annemarie van der Wijst. Zij stond mede aan de oprichting van het hele gebeuren, is actief in de stuurgroep en hoewel niet voor de prijzen, klimt ze jaarlijks ook nog als een haas naar boven.

Vanwege corona is het programma dit jaar aangepast. “Het dagprogramma is vervallen. Er is nu een avondprogramma op beide dagen vanaf 18.00 uur voor maximaal 250 bezoekers. We geven bandjes uit. Aanmelden hoeft niet. Op is op”, vertelt Annemarie. Jong en oud met een beetje (veel) lef is uitgenodigd om zo snel mogelijk tegen de paal op te klimmen. “Er zijn een tijdje geleden al twee gloednieuwe palen geplaatst. Met 16 meter vanaf de grond zijn ze akelig hoog”, lacht Annemarie.

Vrijdag 11 september is jeugd van 8 tot en met 15 jaar welkom het te proberen. Volwassenen vanaf 16 jaar verdeeld in dames, heren en 50+ zijn een dag later welkom. Een strijd voor de beker en eeuwige roem. Uiteraard wordt iedereen beide dagen ‘gezekerd’, dragen een klimtuigje en er staan sterke kerels om de touwen te leiden. De bedoeling is zo snel mogelijk naar boven te klimmen waar een bel hangt. Uiteraard wordt de tijd genoteerd.

Onder de noemer Paal & Pop zorgen op vrijdag de bands Zero Sugar, Zeptic, Offroad en to the Mac’s voor een sfeervolle muzikale invulling. Zaterdagavond stuwen noColour en zangers Peter Herlings en Dirk Drost de sfeer naar (nog) grotere hoogten. Annemarie en consorten hebben zin in het evenement maar: “Qua paalklimmen maken we ons geen zorgen. Daar zijn gelukkig nog nooit ongelukken mee gebeurt. We vinden het wel spannend of alles inzake corona goed gaat verlopen”, om te besluiten: “Daar gaan we echter ons stinkende best voor doen.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding