<p>Wethouder Ufuk K&acirc;hya test de verkeerskennis van kinderen van KC de Hobbit. Want een rotonde is alleen veilig als verkeersdeelnemers weten hoe ze het moeten gebruiken. Foto: Gemeente &rsquo;s-Hertogenbosch, foto: Sandra Peerenboom</p>

Wethouder Ufuk Kâhya test de verkeerskennis van kinderen van KC de Hobbit. Want een rotonde is alleen veilig als verkeersdeelnemers weten hoe ze het moeten gebruiken. Foto: Gemeente ’s-Hertogenbosch, foto: Sandra Peerenboom

(Foto: Gemeente ’s-Hertogenbosch, foto: Sandra Peerenboom)

Rotonde op weg naar school: 'Ouders vonden dat het veiliger moest'

DEN BOSCH - Het draaide woensdag 26 augustus om de nieuw aangelegde rotonde op de kruising Laaghemaal en Oosteinderweg, die in de zomervakantie is afgemaakt. Omdat zowel het kindcentrum De Hobbit als sportvereniging OJC hier zijn gevestigd, maken veel schoolgaande en sportende kinderen gebruik van deze kruising.

Ook wordt de kruising gebruikt voor fietsverkeer van en naar de Grote Wielen. De rotonde zorgt voor ervoor dat auto’s langzamer rijden en het maakt het oversteken veiliger voor fietsers en voetgangers. Het ontwerp voor de rotonde is vooraf afgestemd met de omwonenden, het kindcentrum en OJC.

Veilig naar school
“We vinden het belangrijk om de verkeersveiligheid te verbeteren, zeker in de omgeving van scholen en sportvoorzieningen waar veel kinderen naartoe gaan,” licht wethouder Ufuk Kâhya toe. “Een rotonde op deze kruising was hard nodig nu de Hobbit aan het Laaghemaal blijft zitten. We vinden het belangrijk dat kinderen veilig naar school of de sportclub kunnen. Met de rotonde zorgen we voor een permanente en veilige oplossing voor fietsers en voetgangers. En remmen we de snelheid van het autoverkeer.”

Verkeerskennis
Verkeersveiligheid is voor de gemeente een belangrijk aandachtspunt. Net als kennis van jeugdige gebruikers over verkeersregels en verkeersborden is belangrijk om veilig aan het verkeer deel te kunnen nemen. Wie heeft er bijvoorbeeld voorrang op een rotonde? De wethouder was benieuwd wat kinderen van groep 8 van de verkeersregels wisten. Met acht stellingen toetste hij hun kennis. “Heel goed”, zei hij na afloop. “Maar het is belangrijk om naast het kennen van de regels zelf ook altijd goed op te letten in het verkeer.” Om ook in het donker beter zichtbaar te zijn, kregen de kinderen een fietslampje.

Het moest veiliger
Directeur Mary-Ann van Hoof van de Hobbit is enthousiast over de aanleg van de rotonde: “De oversteekplaats ligt tussen twee locaties van De Hobbit in. Het was een heel druk punt met veel verkeer. Ouders vonden dat het veiliger moest. Gelukkig ligt er nu een rotonde. Dat is een stuk veiliger.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding