<p>Valentine Kortbeek, Joeri Vugts en Jeroen Leenders van MOVE Vught op het Lidwinaveld, waar in november de Natuurspeeltuin komt.&nbsp;</p>

Valentine Kortbeek, Joeri Vugts en Jeroen Leenders van MOVE Vught op het Lidwinaveld, waar in november de Natuurspeeltuin komt. 

(Foto: Lisette Broess-Croonen)

Buiten bewegen voor jong en oud

VUGHT - Nog deze herfst verschijnen er in Vught een natuurspeeltuin en een beweegplein. Deze maken deel uit van het project ‘Bewegen in de openbare ruimte’ waarbij de gemeente Vught en MOVE Vught willen bereiken dat Vughtenaren van alle leeftijden lekker buiten kunnen bewegen.

Door Lisette Broess-Croonen

In het bestuursakkoord gaf de gemeente al de wens aan om met name jongeren meer in de openbare ruimte te laten bewegen. Het plan dat nu op tafel ligt, is ontstaan uit een idee van MOVE. “Onze collega Mike mopperde dat hij steeds de geplastificeerde oefeningen van de beweegroute van de Rode Rik moest vervangen. We spraken over een alternatief en op een of andere manier ontstonden daarbij steeds meer ideeën voor andere beweegmogelijkheden.” leggen Valentine Kortbeek en Jeroen Leenders uit. Met het plan togen ze naar de gemeenteraad, die meteen enthousiast was.

Leef lang actief
“Er zijn genoeg speelplekken in Vught voor jonge kinderen, maar die zijn allemaal hetzelfde ingericht. Een glijbaan, speelhuisje en een wipkip. Na een tijdje hebben ze het wel gezien, het is niet echt uitdagend. Voor de oudere jeugd en volwassenen is er bijna niets in de openbare ruimte. Er is onderzoek gedaan naar de plekken waar het beste iets gerealiseerd kan worden en daar zijn veertien hotspots uitgekomen. Onze heilige graal is ‘leef lang actief’ en met dit project willen we het bewegen stimuleren, voor iedereen van nul tot honderd.”

Herfstvakantie
In het project zitten onder andere beweegroutes bij de Rode Rik en huize Theresia, een BMX-baan bij Ouwerkerk, beweegelementen bij het Stadhouderspark en de IJzeren Man, een natuurspeeltuin en een beweegplein. Die laatste twee zullen al over enkele maanden in gebruik genomen worden. “Op het Bisschop Zwijssenplein komt een beweegplein met vijf zones. Hier kan men onder andere voetballen, basketballen en outdoor fitnessen. Ook is er een krachtparcours en een speelgedeelte voor de kleinsten. Voor iedereen is hier iets te vinden. De beweegroute van de Rode Rik zal ook langs dit plein komen. Het beweegplein zal op 17 oktober geopend worden, waarna er in de herfstvakantie enkele activiteiten worden georganiseerd om kennis te maken.”

Beweegnetwerk
In november volgt de opening van de natuurspeeltuin op het Lidwinaveld. “Hier kunnen kinderen op een natuurlijke manier spelen en zelf ontdekken. We willen het kind weer naar buiten krijgen en ze daarna lekker vies thuis laten komen. Net zoals het vroeger was. Er zijn geen speeltoestellen, want het landschap is het speeltoestel, met heuvels, water en begroeiing. Ook hopen we dat er interactie is met de (groot)ouders zodat ze samen gaan spelen. Deze natuurspeeltuin zal in november geopend worden. Uiteindelijk willen we alle beweegplekken met elkaar gaan verbinden, zodat er door heel Vught een beweegnetwerk komt.”

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding