Bart Claassen en Frans Vonk (2e en 3e van l) en vrijwilligers die alles op orde maken voor het Hopoogstfeest bij De Schaapskooi. Foto Wendy van Lijssel
Bart Claassen en Frans Vonk (2e en 3e van l) en vrijwilligers die alles op orde maken voor het Hopoogstfeest bij De Schaapskooi. Foto Wendy van Lijssel (Foto: Wendy van Lijssel)

Er is volop vertier bij De Schaapskooi

SCHIJNDEL - Een Vlaamse schuur, Hop-est, hooiberg, de Schob, inheemse schapen, bijzondere runderen en kippen in De Hoenderhof, bijenkassen, een groenten- en kruidentuin, boomgaard, wilde bloementuin, een hopveld, maar ook een speeltuintje voor de kinderen en meer. Voor een mooi stukje natuurbeleving of ontspannen vertoeven hoeft niemand diep Nederland in te duiken, maar is welkom bij De Schaapskooi aan Martemanshurk 12 in Wijbosch. Zondag 13 september wordt er om 10.30 uur het Hopoogstfeest gehouden en zaterdag 26 september is het vanaf 09.00 uur Sapdag.

Door Wendy van Lijssel

Hoewel iedereen er het hele jaar welkom is staat het voorjaar en de zomer te boek als het hoogseizoen voor De Schaapskooi. Een lammetjesdag, schapen scheren, wandelen met de herder, workshops, arrangementen, educatie aan basisscholen. Er gebeurt echt van alles. Winst maken is niet het doel, maar met de daaruit verkregen inkomsten wordt alles onderhouden en financieel gezond gehouden. Eigenlijk precies op het moment dat het seizoen zou aanvangen, brak het corona virus dusdanig uit dat Nederland in lockdown ging. Uiteraard bleven de dieren verzorgd en het hoognodige gedaan. Alle geplande activiteiten kwamen echter stil te vallen en ook de horeca sloot noodgedwongen de deuren.

Kopzorgen
Inmiddels is er met inachtneming van maatregelen weer enige reuring, maar het seizoen moet ‘negatief’ afgesloten worden. “Alles begint zo’n beetje als de lammetjes geboren worden”, vertellen voorzitter Bart Claassen en bestuurslid Frans Vonk. “Hoewel we altijd open zijn is dát het moment waarop er van alles op poten wordt gezet. Naast wandelaars en fietsers die hier even komen uitblazen en mensen die komen voor een workshop of arrangement ontvangen we normaliter tot de zomervakantie ook basisscholen voor natuureducatie. Er zijn tot heden nauwelijks inkomsten geweest. Als stichting hebben we geen recht op ondersteuning van de overheid. Er zijn dus wel enige kopzorgen.”

Vrijwilligers
Ondanks dat, laten zij het hoofd niet hangen, maar blijven er de schouders onder zetten. Dat kunnen zij alleen dankzij de onbaatzuchtige inzet van vele vrijwilligers in het groen, het onderhoud, de verzorging van de dieren, als gastheer/vrouw of als verhalenverteller. Op alle fronten, maar met name voor het onderhoud en verteller over de specifieke zaken die er gebeuren, worden overigens nog mensen gezocht. Hoewel vrijwilligerswerk vaak niet vrijblijvend is, is het dat bij De Schaapskooi met uitzondering van de verhalenvertellers omdat er dan groepen op afspraak komen, wel. “Er is veel wat kan doorschuiven als iemand niet kan”, melden de heren.

Feesten
Voor De Schaapskooi de herfst en winter induikt zijn er nog twee activiteiten. Zondag 13 september wordt om 10.30 uur het Hopoogstfeest gehouden op het nieuwe hopveld in de buitenlucht. “Vanwege corona staan daar nog geen planten, maar alleen hoge palen. Daar kunnen we iedereen veilig ontvangen. Na de Heilige Mis mag de met carnaval uitgeroepen Hopplukker Jeffrey van Dinther de eerste hop plukken op ons oude veld en wordt de slogan voor carnaval 2021 bekend gemaakt. Die refereert altijd aan de nieuwe Prins(es). We zijn heel benieuwd hoe die nu in coronatijd zal zijn. We sluiten af met een kopje koffie en een drankje.”

Sapdag
Particulieren met een appel of perenboom zijn op zaterdag 26 september vanaf 09.00 uur welkom om het overschot van hun fruit te laten persen tot sap. Dit gaat ongefilterd het pak in en blijft ongeopend 2 jaar goed. Aanmelden via sapdagschijndel@gmail.com.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding