Samen met je buren kun je zogeheten EnergyParty's houden, om samen te bekijken wat er mogelijk is op het gebied van stroomverbruik.
Samen met je buren kun je zogeheten EnergyParty's houden, om samen te bekijken wat er mogelijk is op het gebied van stroomverbruik. (Foto: Marieke van der Velden)

Samen met je buren stroom besparen

DEN BOSCH - De gemeente ’s-Hertogenbosch zoekt veertig inwoners die het leuk vinden om een online EnergyParty te houden. Een online EnergyParty is een gezellige manier om samen met buurtgenoten energie te besparen. Vanuit huis en samen met buurt- of straatgenoten. Bijna alle deelnemers vinden daarna de weg naar een veel lagere energierekening via kleine en grote maatregelen. Denk aandeurdrangers, tochtstrips, zonnepanelen of isolatie.

Bij een EnergyParty geeft iemand zich op als vrijwillige gastheer of-vrouw en nodigt hij of haar buurtgenoten uit om mee te doen aan de EnergyParty. Tijdens de avond bekijken de deelnemers samen hun energieverbruik én bespaarmogelijkheden. Een professionele gespreksleider begeleidt de avond en geeft de nodige informatie. Na afloop heeft iedereen een concreet en persoonlijk actieplan voor energiebesparende maatregelen die passen bij hun eigen behoefte en mogelijkheden.

Samen lukt het wel
De meeste mensen willen graag energie besparen. Maar niet iedereen weet hoe dat moet en wat er binnen hun mogelijkheden ligt. Door de vraag samen met buurtgenoten op te pakken, wordt energie besparen makkelijker. En vaak ook voordeliger omdat buurtbewoners samen aantrekkelijke kortingen op offertes kunnen bedingen. De EnergyParty’s worden georganiseerd door Stichting Buurkracht en EnergyParty en worden aangeboden door de gemeente ’s-Hertogenbosch. Een party brengt geen verplichtingen met zich mee.

Subsidie
De gemeente ‘s-Hertogenbosch is actief op het gebied van energiebesparing. Zo werkt de gemeente samen met het energieloket brabantwoontslim.nl en geeft de gemeente subsidies en tips voor inwoners via haar website. Daar is meer te lezen over kortingen op bijvoorbeeld een adviesgesprek aan huis, subsidie op voorbereidingen voor energiemaatregelen en subsidies voor het treffen van twee of meer grote energiebesparende maatregelen.

Buurkracht
Stichting Buurkrachtgelooft in de kracht die buren hebben om hun buurt samen mooier, beter, groener, veiliger, gezelliger of duurzamer te maken. De stichting helpt buren in Nederland om hun buurkracht te ontdekken en te vergroten. Door mensen bij elkaar te brengen en ze te ondersteunen met tips, trucs en tools, zoals de buurkracht-app en de website buurkracht.nl. Meer dan 500 buurten hebben inmiddels hun buurkracht ingezet.

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding