Theatergroep BLUV speelt vanaf vrijdag 4 september het stuk 'Knecht van Twee Meesters'. Het toneelstuk gaat al een behoorlijk tijdje mee: De Italiaan Carlo Goldoni schreef het in de achttiende eeuw.
Theatergroep BLUV speelt vanaf vrijdag 4 september het stuk 'Knecht van Twee Meesters'. Het toneelstuk gaat al een behoorlijk tijdje mee: De Italiaan Carlo Goldoni schreef het in de achttiende eeuw. (Foto: )

Komisch en grotesk: De Knecht van Twee Meesters door Theatergroep BLUV

DEN BOSCH - Theatergroep BLUV brengt, als een van de weinige amateurtoneelverenigingen in de omgeving, dit jaar toch een toneelstuk op de planken. Op vrijdag 4 september gaat -onder regie van regisseur Harold Schraven- de komedie De Knecht van Twee Meesters in première bij de Graafse Akker in Den Bosch. De voorstelling speelt zaterdag 5 en zondag 6 september op dezelfde locatie. Daarna trekt hij rond langs verschillende andere openluchtlocaties.

De reprise van de voorstelling Oorlogstuig, die onder andere tijdens 75 jaar Bevrijding in Kamp Vught gespeeld zou worden, moest door de coronacrisis met een jaar uitgesteld worden. Of ‘De Knecht’ van Carlo Goldoni, waar de groep vlak voor de corona-uitbraak mee begonnen was, gespeeld kon worden was lang onzeker. 

Afwachten
“We hebben eerst een week of vijf via een online verbinding gerepeteerd”, vertelt Bosschenaar Harold Schraven. “Dat ging op zich prima, omdat we op dat moment nog vooral met tekst leren en tekstbeleving bezig waren. We besloten de persconferentie waarbij eventueel versoepelingen zouden worden aangekondigd af te wachten, om groen licht te geven voor het uitvoeren van de voorstelling. Toen we hoorden dat we meer dan dertig personen kwijt zouden mogen, besloten we ervoor te gaan.”

De Knecht
Beatrice Rasponi komt, verkleed als haar overleden broer Federigo, naar Venetië omdat ze op zoek is naar haar geliefde Florindo die de dood van haar broer op z’n geweten heeft. Zij neemt haar intrek in de herberg waar ook Florindo verblijft, zonder dat zij dit van elkaar weten. Na haar aankomst ontmoet ze de ‘schone Clarice’, die met haar broer Federigo had moeten trouwen, maar nu staat te popelen om met haar ware liefde Silvio in het huwelijksbootje te treden. Ondertussen leidt de ietwat onnozele en hongerige Truffaldino zijn eigen leven tussen wraak, complot en problemen van anderen. Hij treedt in dienst bij zijn meesters Beatrice én Florindo en zijn grootste zorg is dat zij elkaar niet treffen. Maar algauw raakt hij verstrikt in zijn eigen leugens. Een komische en groteske voorstelling, vol muziek, energie, snelle verwikkelingen, liefde, misverstanden, jaloezie, schijnwijsheid, hebzucht en een hele berg lekker eten.

Nieuw jasje
Harold Schraven neemt naast de regie, ook de rol van Truffaldino op zich. “Het is een uitdaging voor me om naast de regie ook deze rol op me te nemen, maar ik vind het heerlijk om weer aan een komedie te kunnen werken. Na het zwaardere Oorlogstuig had ik hier wel zin in en ik kan me voorstellen dat mensen na de corona-ellende graag een luchtige avond in het theater beleven. We gieten de klassieker ‘De Knecht van Twee Meesters’ in een nieuw jasje, en ik werk weer met een goede cast, met dit jaar een aantal nieuwe ervaren spelers.”

Warm bad
Een van die nieuwe spelers is Bosschenaar Erwin Dekker die de rol van Dottore en wat zangstukken op zich neemt. “De groep was een warm bad om in terecht te komen, vol talenten die ten volle worden benut. Heerlijk om dat in september van het podium te kunnen laten afspatten.” Zijn tegenspeler Jony van Beers, die al langer deel uitmaakt van Theatergroep BLUV, vult aan: “Heerlijk om een komedie te kunnen maken in deze tijd. Dat kunnen wij, maar ook het publiek, wel gebruiken!”

Op tournee
Zoals elk jaar toert Theatergroep BLUV langs verschillende openluchttheaters of tot theater omgebouwde locaties in Brabant. Na Den Bosch doet de voorstelling Someren, Best, Berghem en Haarsteeg aan. De shows beginnen om 20. 00 uur, kaarten zijn te koop via www.tgbluv.nl

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding