Logo bosscheomroep.nl
Triathlon Rosmalen: finish in Rosmalen (1985) en start bij het zwemmen (1986)Foto: Freek Jansen
Triathlon Rosmalen: finish in Rosmalen (1985) en start bij het zwemmen (1986)Foto: Freek Jansen

Triathlon Rosmalen keert terug op sportkalender

  Sport

ROSMALEN - Kort na de millenniumwisseling ging Triathlon Rosmalen ter ziele. Het evenement staat zondag 17 juni aanstaande weer op de sportkalender. Vaderdag 2018 betekent de aftrap voor de 'doorstart' van het gebeuren dat van 1984 tot en met 2001 landelijke sportieve bekendheid aan Rosmalen gaf.

Door Marc Smits


Een combinatie van drie duursporten die sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw opgang deed: zwemmen, fietsen en hardlopen. Daar waar de originele triathlon liefst 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen en 42195 kilometer hardlopen voorschotelt, biedt Rosmalen de ingekorte varianten met een kwart en een achtste deel op de rol. In de naam hanteert Rosmalen bewust de 'h' er nog tussen, precies zoals in de tijd dat het voor Triathlon Rosmalen in 2002 om diverse redenen eindigde.

Norbert van der Plas is ruim 25 jaar woonachtig in Rosmalen, voormalig deelnemer aan de plaatselijke triathlon en lid van het nieuwe organisatiecomité. "Er zijn diverse redenen waarom Triathlon Rosmalen in 2002 van de sportkalender verdween. Het hoogtepunt van de hype was voorbij resulterend in een tegenvallend deelnemersaantal. Het werven van sponsoren en vrijwilligers werd steeds moeilijker. Dat waren negatieve factoren die bij elkaar kwamen met als laatste zetje voor de organisatie om het evenement in 2002 af te blazen: het samenvallen van festiviteiten in de kom Rosmalen in hetzelfde weekeinde met Triatlon Rosmalen."

Doelstellingen
Triathlon Rosmalen beleefde in 1984 de eerste uitvoering en genoot in de loop der tijd zelfs landelijke bekendheid in de sportwereld. Bekendheid van weleer waar door fanatieke sporters nog steeds aan wordt gerefereerd. Reden om het evenement opnieuw op te tuigen. Hans de Wit, Norbert van der Plas en Paul Hazenberg vormen het organisatiecomité dat wordt ondersteund door verschillende commissies. Hazenberg en De Wit zijn bekenden in Rosmalen. Hazenberg is de man achter het jaarlijkse Hippe Happen Festival, een foodtruckfestival dat goed is voor duizenden bezoekers. De Wit is voorzitter van Loopgroep Rosmalen en Van der Plas is actief als triatleet en nauw betrokken bij Triathlon Vereniging Rosmalen/ Den Dungen/ Gestel.

Norbert van der Plas: "Triathlon Rosmalen groeide in de loop der jaren uit tot een grote wedstrijd in de Nederlandse sportwereld. De laatste jaren waren - vanwege het grote aantal deelnemers - op zaterdag de estafettewedstrijden met trio's en op zondag de individuele wedstrijden met in totaal ruim duizend deelnemers. Wij beogen de sfeer van weleer terug te brengen. Gezelligheid en breedtesport staan voorop. Wij hoeven niet per se de Nederlandse top aan de start te hebben al zijn de toppers natuurlijk welkom. We richten ons op een laagdrempelig evenement zoals in het verleden gangbaar was: met families, vriendenclubs en bedrijventeams aan de start die samen de sport beleven. Daarnaast zoomen we in op de individuele sporter die een prestatie wil neerzetten. Met deze combinatie willen we er een dorpsfeest van maken."

"Het idee om Triathlon Rosmalen nieuw leven in te blazen, speelt al langer", zo geeft Norbert van der Plas aan. "We werden geprikkeld door de reacties van mensen bij evenementen in Nederland waar wij als sporter komen met geluiden als 'Vroeger toen in Rosmalen zo'n geweldig mooie wedstrijd was'. We worden keer op keer aan dat positieve imago van destijds herinnerd. Rosmalen is een begrip in de Nederlandse triathlonwereld en dat willen we graag weer op de kaart zetten."

Triathlon Rosmalen staat zondag 17 juni 2018 in de wijk De Groote Wielen op het programma. De verschillende onderdelen (zwemmen, fietsen, lopen) worden uitgevoerd in en rondom De Groote Wielenplas met de parkeerplaats bij de Deltalaan als start- en finishgebied. Er kunnen maximaal vijfhonderd mensen deelnemen; achtste triathlon vanaf zestien jaar, kwart triathlon vanaf achttien jaar. Vanaf 1 januari 2018 kan online worden ingeschreven voor een kwart of achtste triathlon: www.triathlonrosmalen.nl. De organisatie zoekt vrijwilligers die het evenement mede mogelijk maken: kijk op de website of mailvrijwilligers@triathlonrosmalen.nl.

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?