• Alles
 • (14)
  Fiets-Wandeltocht
 • (8)
  Overig
 • (98)
  Bijeenkomst
 • (7)
  Religie
 • (7)
  Evenement
 • (13)
  Muziek

'Natafelen, maar ook voortafelen'

maandag 26 september 11:47 uur

LEENDE - De vrijwilligers van eetpunt 'De Lange Tafel' serveerden op woensdag 21 september een extra feestelijk diner in het grand café van zorgcentrum Leenderhof in Leende. Met een speciale viergangenmaaltijd werd het eerste lustrum van het eetpunt gevierd. Ouderen kunnen er maandelijks aanschuiven voor een compleet verzorgde maaltijd, inclusief een goed gesprek.

Vrijwilligers Jan Verasdonck en Bertje Langenhuijsen gaven vorige week een kijkje in de keuken van het eetpunt. Ze zijn twee van de vijftien vrijwilligers van De Lange Tafel. De groep kookt iedere derde woensdag van de maand voor ouderen uit Leende.

De vrijwilligers willen hun gasten meer bieden dan alleen de mogelijkheid om een vorkje mee te prikken. Wat het eetpunt vooral bijzonder maakt is het sociale aspect, aldus Verasdonck: "We willen mensen die bijvoorbeeld eenzaam zijn lospeuteren uit hun omgeving en een mooi avondje uit bezorgen."

Om de sociale contacten te stimuleren hanteert De Lange Tafel een bijzonder beleid.

Verasdonck: "Het grote verschil met veel andere eetpunten is dat onze gasten niet steeds bij elkaar gaan zitten." Langenhuijsen vult aan: "Anders ontstaan er clubjes. Mensen die dat willen kunnen beter naar een restaurant gaan."

Soms wordt er bewust gestuurd. Verasdonck: "Dan verschuiven we de naambordjes. Iedereen gaat echter met een lach op het gezicht naar huis."

Het tweetal merkt dat het concept goed in de smaak valt. Verasdonck: "De mensen komen steeds vroeger binnendruppelen. Het is niet alleen natafelen, maar ook voortafelen."

De Lange Tafel kan 42 gasten behappen. Koken voor zo'n gezelschap vergt de nodige planning. Verasdonck: "We zijn goed op elkaar ingespeeld. Alle vrijwilligers vinden koken leuk. En wat is er nu fijner dan om met iets wat je zelf leuk vindt andere mensen blij te maken."

De maaltijden worden gedurende het hele jaar geserveerd. Ook in de zomervakantie. Langenhuijsen: "Juist dan is het eetpunt belangrijk, omdat veel kinderen in deze tijd van het jaar niet thuis zijn."

Afspreken kan telkens maar voor één keer. Als iemand wil reserveren en de avond is al volgeboekt, dan kan die persoon alvast voor de maand daarop afspreken. "We werken met een wachtlijst. Daardoor komt een grotere groep mensen in aanmerking voor een bezoek aan het eetpunt", zegt Langenhuijsen.

De kosten voor een driegangenmenu, met een glaasje wijn, bedragen 8,50 euro. Deelnemers kunnen zich opgeven bij Rob van der Vegte, tel. 040-2060760 of via geronimo@xs4all.nl. Tussen 17.30 en 17.45 uur worden de gasten verwacht. Om 17.45 uur wordt gestart met uitserveren. Het eetpunt is toegankelijk voor alle ouderen.


deel deze activiteit

 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding