• Alles
 • (3)
  Film
 • (9)
  Lezingen
 • (49)
  Sport
 • (27)
  Theater
 • (4)
  Natuur
 • (31)
  Tentoonstelling
 • (20)
  Workshop-cursus
 • (237)
  Evenement
 • (64)
  Muziek

Toneelstuk De Weg naar Vrijheid

zaterdag 9 november 14:00 uur

Unieke toneelvoorstelling 'De weg naar vrijheid'

Jong en oud vieren samen 75-jarige bevrijding Vinkel

KBO Vinkel brengt in het weekend 9 en 10 november het bijzondere theaterproject 'De weg naar vrijheid'. Oud en jong viert en herdenkt de bevrijding van Vinkel die dit najaar 75 jaar geleden plaatsvond. 16 Senioren en 9 jongeren maken sámen een voorstelling over het dagelijks leven tijdens de oorlog en rond de bevrijding in Vinkel en omgeving. De voorstelling wordt muzikaal omlijst en de Balletschool Dimphy uit Oss verzorgt de dans.

Wat is Maatschappelijke diensttijd ?

Maatschappelijke diensttijd (MDT) is een kans voor jongeren om hun talenten te ontdekken, van betekenis te zijn, nieuwe mensen te ontmoeten en keuzes te maken voor de toekomst. Hun persoonlijke ontwikkeling en vrijwillige inzet voor anderen maakt onze samenleving sterker.

www.doemeemetmdt.nl

Verbinding jong en oud

Oorlog en bevrijding zijn voor de jongeren van nu steeds meer een ver-van-mijn-bedshow. Dat terwijl vrijheid een kostbaar goed is, dat blijvend op waarde moet worden geschat. Dus vroeg en kreeg koepelorganisatie KBO-Brabant subsidie bij ZonMw in het kader van Maatschappelijke diensttijd jongeren om jong en oud rondom dit thema met elkaar te verbinden. De productie wordt in 9 Brabantse gemeenten opgevoerd, 26 keer in totaal, waaronder dus 2 keer in Vinkel.

Dagelijks leven

De voorstelling gaat over het dagelijks leven van gewone mensen tijdens de oorlog en rond de bevrijding. Het stuk gaat over een boerenfamilie en de lokale kruidenier, het gaat over onderduikers en foute dorpsgenoten, het gaat over kleine en grote keuzes; het gaat over overleven in oorlogstijd en natuurlijk gaat het ook over het bombardement en

de vernietiging van de kerktoren. Wat de voorstelling vooral laat zien hoe het leven voor de meeste mensen onder moeilijke omstandigheden doorgaat.

KBO-regisseuse Will Seegers is super enthousiast over het project. 'Het is hartstikke belangrijk om jongeren te betrekken bij dit thema. En het is meer dan dat: toneelspelen doe je écht samen, elk schakeltje in het stuk is even belangrijk. Jongeren leren dus ook samenwerken, afspraken maken, elkaar helpen en elkaar vertrouwen. En natuurlijk leren ze ook de meer voor de hand liggende dingen als (voor een publiek) op het toneel staan, acteren, zingen en dansen en samenwerken met senioren.'

Praktisch

Toneelstuk 'de weg naar vrijheid' speelt op zaterdag 9 en zondag 10 november, telkens om 14.00 uur in Dorpshuis 't Zijl, Zijlstraat 2 in Vinkel.

Kaartjes koopt u vanaf 1 november bij 't Zijl. Kaartjes kosten € 5,00 per persoon.

Het kan ook per mail via huubclement@gmail.com

Dit project is mede mogelijk gemaakt door ZonMw i.k.v. Maatschappelijke diensttijd jongeren.


deel deze activiteit

Locatie

't Zijl
Vinkel
Zijlstraat 2

Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding