• Alles
 • (14)
  Fiets-Wandeltocht
 • (8)
  Overig
 • (98)
  Bijeenkomst
 • (7)
  Religie
 • (7)
  Evenement
 • (13)
  Muziek

Jeugdsportfonds: 'Ieder kind moet kunnen sporten'

dinsdag 13 september 10:32 uur

Bewegen en sporten, dat is gezond. Dat weten we allemaal. Maar sport brengt ook kosten met zich mee. Wat nu als je als gezin geen geld hebt om een sport te betalen voor je kinderen? Dan is er het Jeugdsportfonds. In Zeeland zijn bijna alle gemeenten hier bij aangesloten.

door Mariska den Hartog

ZEELAND - Het jeugdsportfonds biedt kinderen tussen de 4 en 18 jaar oud waar thuis geen geld is om lid te worden van een sportvereniging de mogelijkheid toch te sporten. Het fonds betaalt dan de contributie en soms ook sportkleding of andere benodigdheden. Magda Leijten is penningmeester bij GV Delta Sport in Zierikzee. Zij weet te vertellen dat er van de 300 leden ongeveer 10 tot 15 kinderen zijn die gebruik maken van de ondersteuning van het Jeugdsportfonds. "Het gaat om een bedrag van 180 euro per jaar dat direct aan de vereniging uitbetaald wordt. Heel eerlijk: wanneer kinderen in de selectie zitten, kom je daar niet mee uit. Maar wij leggen dat toch bij, want wij vinden het belangrijk dat ieder kind kan sporten."

Bezwaard

De meeste ouders lopen er volgens Magda niet mee te koop dat ze steun krijgen van het Jeugdsportfonds, maar of ze zich er voor generen durft ze niet te zeggen. "Wel willen ze vaak graag iets terug doen voor de club." Moeder Martine (die liever niet met haar echte naam in de krant wil) voelt dat ook zo. "Wij maken als gezin gebruik van de mogelijkheden die het Jeugdsportfonds biedt en ik voel me daardoor toch een beetje bezwaard tegenover de vereniging. Ik ben daarom vrijwilliger bij de vereniging en als het straks financieel weer kan wil ik graag donateur worden van het sportfonds."

Stichting Leergeld

Martine zit door omstandigheden in de bijstand en kan absoluut geen sport voor haar kinderen betalen. Om een aanvraag te doen is er een intermediair nodig, in dit geval ging het via Stichting Leergeld. Die kijken ook of mensen in aanmerking komen voor andere soorten bijdragen. Martine: "Ik vond het wel moeilijk om te bellen naar de stichting, dat is toch een stap. Iemand kwam bij ons thuis om de financiële situatie door te nemen en op basis daarvan kregen we de bijdrage toegezegd." Martine is ontzettend blij dat haar kinderen op deze manier toch kunnen sporten. Ze merkt alleen dat er veel mensen zijn die niet van het bestaan af weten. "Dat is jammer, er is hier denk ik minder aandacht voor dan in de Randstad. Ik snap ook wel dat mensen hun hand niet willen ophouden. Maar de keuze was makkelijk voor mij, mijn kinderen kwamen in het geding, dus ik ging ervoor."

jeugdsportfonds.nl


deel deze activiteit

 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding