• Alles
 • (14)
  Fiets-Wandeltocht
 • (8)
  Overig
 • (98)
  Bijeenkomst
 • (7)
  Religie
 • (7)
  Evenement
 • (13)
  Muziek

Het leven in Middelburg: Zorg en onderwijs vanaf 1850

maandag 26 september 9:38 uur

Op donderdag 29 september verschijnt het nieuwe nummer van het tijdschrift ‘Het leven in Middelburg’. Het vijfde nummer heeft als thema:

Zorg en onderwijs vanaf 1850

Apetrots is Middelburg een kleine honderd jaar geleden op zijn ziekenhuis. Het gebouw aan het Noordpoortplein is voorzien van de modernste apparatuur en er werken medisch specialisten en verpleegkundigen die hun vak verstaan. Een bewogen arts schaft er de eerste ziekenauto aan, die hij uit eigen portemonnee betaalt. Zo’n zeventig jaar later moet het ziekenhuis zijn deuren sluiten.

De tijd dat Middelburgers in hun eigen stad naar het ziekenhuis kunnen gaan, is voorbij. Velen zullen zich het gebouw achter het Bolwerk nog herinneren. En zo is er in de afgelopen anderhalve eeuw wel meer veranderd op het gebied van zorg en onderwijs in de Zeeuwse hoofd- stad. In de straten van nu zijn de sporen van toen nog terug te vinden. Het burgerweeshuis aan het Molenwater, het oudemannen- en -vrouwenhuis aan de Herengracht, ze getuigen van een tijd waarin het gestichtsleven bloeit, waar binnenvaders en oppassers het voor het zeggen hebben.

In deze aflevering van Het leven in Middelburg zien we ook hoe de kinderen schoolgaan. We passeren hun scholen, van de kleine bewaarscholen van toen tot de grote scholengemeenschappen van nu. En om te beginnen nemen we een kijkje in de achterbuurten van Middelburg rond 1850. Daar wonen de allerarmsten te midden van vuil, stank en ziekte.

Het tijdschrift is te koop voor €5,95 bij diverse verkooppunten in Middelburg. Verkooppunten het leven in Middelburg:

De Drvkkerij

De Boekenmolen

De Vrijbuiter

Voor Vlissingen en voor Walcheren met hun omliggende dorpen verschijnen aparte series: Het leven in Vlissingen en het leven op Walcheren.


deel deze activiteit

 

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wist u dat?


… De Bossche Omroep wekelijks bij zo’n 99.200 adressen op de mat valt?

…En daarnaast ook online erg vaak gelezen wordt?

…De Bossche Omroep al sinds 1957 wekelijks gedrukt en verspreid wordt?

Afbeelding